31. heinäkuuta 2010

Mustikkatorttu


Mustikkatorttu, kesän ensimmäinen mustikkatorttu kesän ensimmäisistä mustikoista. Tuoreita mustikoita kardemummalla maustetussa piirakankuoressa, kauden ensimmäinen mustikkanautinto mustikkapiiraan muodossa suoraan metsän tuoreista marjoista.

Nyt kesällä on myös mustikka-aika. Mustikan syöminen on suositeltavaa koska ne sisältävät paljon antioksidantteja ja sen sisältämät flavonoidit, kuten antosyaani, ilmeisesti alentavat sydän ja verisuonisairauksien riskiä ja niillä voi myös olla myönteinen vaikutus silmän verkkokalvon rappeuma taudissa. Mustikka kasvaa koko Suomessa, mutta jollet itse joko jaksa tai viitsi kerätä niitä metsästä, niitä onneksi saa ostettua tuoreina joko torikauppiailta tai kauppahallista. Löytyyhän niitä ympäri vuoden kauppojen pakastealtaastakin joten tätä hyväksi todettua mustikkatortun reseptiä voi käyttää koko vuoden ympäri. Juuri perunajauho auttaa tyässä kohtaan saamaan märätkin marjat suoraan pakkasesta asettumaan piirakantäytteeksi.

Korvaamalla vegnäjauhot gluteenittomalla jauhosekoituksella saat piirakasta gluteenittoman, muista vain korvata korppujauhot itsellesi sopivammalla jossa ei ole gluteenia. Kanan munaahan piirakassa ei ole ollenkaan. Itse piirakanpohja vaatii oikeata voita, joten vegaaneille tämä resepti ei sovi, mutta voit toki käyttää laktoositonta voita piirakanpohjaan. Piirakasta riittää noin 6-8 herkuttelijalle.

Mustikkatorttu

Pohja:
100 g voita
3/4 dl ruokosokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1½ rkl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikina voivaahtoon. Leivitä taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikat, jauhot ja sokeri. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Kypsennä piirakka 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa mustikkatorttu haaleana kylmän vaniljakastikkeen tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...