30. syyskuuta 2010

Mausteisia lihapullia parsakaalia ja pastaa


Arjen nopeat mausteiset lihapullat parsakaalilla ja pastalla. Herkullisen mausteisia jauhelihasta valmistettuja korianterilla ja juustokuminalla maustettuja lihapullia kevyenä versiona keitetyn parsakaalin ja Fusillipastan kanssa.

Kun ruoan tekee itse alusta loppuun, tietää myös mitä se sisältää, ja kun ryhtyy tekemään lihapullia, niitä kannattaa tehdä isompi satsi. Ja jos tekee isomman satsin lihapullia ne kannattaa tehdä uunissa pellillä paistinpannussa paistamisen sijaan.  Voit tehdä mausteiset lihapullat ja tarjoilla ne perinteiseen tapaan kastikkeen kera. Olen kokeillut kumpaakin tapaa valmista lihapullia ja yllätyksekseni unissa tehdyt olivat jostain syystä maukkaampia, vaikka tein lihapullat samasta taikinasta. 

Sanotaan että rasva sitoo itseensä enemmän makuaineita ja uunissa tehdyissä lihapullissa on vähemmän rasvaa, ja arvaisin että uunissa paistettujen lihapullien maku jotenkin tiivistyy entisestään ja siitä syystä sopii erinomaisesti näiden mausteisien lihapullien tekotavaksi. Voit tehdä tuplasatsin ja pakastaa niistä osan jäähtyneinä. Sika-naudasta tehdyt lihapullat säilyvät 3 kuukautta pakkasessa. 

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä saat ruokaa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle.

Lihapullat parsakaalilla

400 g Sika- nautajauhelihaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
2 tl maustepippuria
2 dl hienoksi silputtua tuoretta korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
1 kananmuna
1½ dl kauraleseitä
200 g parsakaalia
300 g pastaa
juustoraastetta
oliiviöljyä paistamiseen

Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Ruskista sipuli öljyssä paistinpannulla ja lisää puristettua valkosipulia juuri paistamisen lopussa ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt sipuli kulhoon jauhelihan kanssa. Lisää kananmuna ja leseet. Mausta suolalla, hienoksi silputulla korianterilla, juustokuminalla ja maustepippurilla ja sekoita lihapullataikina hyvin. Maun voit nyt tarkistaa paistamalla pienen nokareen taikinaa paistinpannulla. Kun olet tyytyväinen makuun, anna lihapullataikinan tekeytyä puolisen tuntia viileässä. Tee lihapulla taikinasta tasakokoisia pullia, ruokalusikka on hyvä apuväline jotta kaikista tulee samankokoisia. Pyöritä taikinasta kosteilla käsillä pyöreitä palloja joita kokoat leivinpaperilla uunipellille. Pane lihapullat uuniin 225 asteeseen 8-10 minuuttia. Tässä ajassa lihapullat saavat hyvän värin pintaan ja niistä valuu nestettä ulos.
Keitä pullien uunissa olon aikana Fusillipastaa hyvin suolatussa vedessä (”merelle maistuvassa keitinvedessä”), anna kiehua paketin ohjeiden mukaan, yleensä 8-12 minuuttia. Huuhtele parsakaali hyvin ja leikkaa se pieniksi puketeiksi. 5 minuuttia ennen kuin pasta on valmista lisää parsakaali keitin veteen ja anna sen kiehua mukana. Kaada pasta parsakaalin kera lävikköön valumaan kun se on valmista. Lisää pastan ja parsakaalin sekaan lihapullat ja juustoraastetta, ja sekoita hyvin. Koristele annos tuoreella korianterilla ja tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...