2. syyskuuta 2010

Pasta alla Puttanesca


Pasta alla puttanesca jossa anjovista, kapriksia, sipulia, valkosipulia keitetyn spagetin ja raastetun parmesanijuuston kanssa. 

Suomeksi niin kaunis sana Puttanesca on huora, joten tämä ruoka on "Huoran pasta” ja kuten nimestä jo kuulekin tämä ruokalaji on Italialainen, ja tarinan mukaan se keksittiin 1950-luvulla Ischian saarelle kun myöhään illalla ravintolaan tuli lisää asiakkaita, ja keittiöstä oli ”loppunut kaikki raaka-aineet” josta tehdä ruokaa. Kuitenkin kokki sai vierailleen tehtyä ruokaa, ja mielestäni aika loistavaa sellaista. 

Alkuperäisessä reseptissä on myös paprikaa, jonka olen tässä jättänyt pois ja sardelleja jotka olen korvannut anjoviksella. Ruoka ei oikein tule oikeuksiinsa kuvasta, mutta makuelämys jonka ruoasta saa on taivaallinen. 

Huippukokit ympäri maailmaa tavoittelevat tätä samaa, tehdä hyvää ruokaa yksinkertaisista raaka-aineista, ruokaa jossa ruoan kaikki ainesosat maistuvat sille itselleen. Olen aina saanut oppia ettei kalaruokaan ikinä saa panna Parmesan- juustoraastetta. Puttanescassa kalan osa on erittäin pieni, ja mielestäni se kuitenkin on pakollista tässä. Ruokalaji on erittäin nopea loihtia pöytään ja sen ainekset koostuvat aineksista joita meillä yleensä aina löytyy kotoa. 

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Samassa ajassa kun spagetti kiehuu valmiiksi, mikä yleensä on 8-12 minuuttia, olet jo pilkkonut sipulin, valkosipulin ja saanut kastikkeen aikaiseksi, johon lämmin, valutettu spagetti sekoitetaan. Viimeistele vain Parmesan juusto raasteella ja se on valmista. Ja jos vielä käytät vedenkeitintä keittämään veden ennen spagetin keittämistä, saat ruoan entistäkin nopeammin pöytään. 

Jollei sinulla ole uunissa paahdettuja tomaatteja kotona jääkaapissa valmiina voit käyttää 2 rkl oliiviöljyä jossa paistat kastikkeen ainekset, ja lisätä pari ruokalusikallista tomaattipyreetä samaan aikaan kuin lisäät kastikkeeseen kaprikset ja muut mausteet. Harvinaista tässä ruoassa on että se on yksi pasta ruoka joka maistuu hyvälle kylmänäkin. Reseptin mukaan tehtynä tästä riittää neljälle syöjälle lämpimänä ruokana tai isommalle joukolle alkuruokana. 

Ilotytön pasta


300 g pastaa
5-6 anjovista (tai sardellia)
1 rkl kapriksia
2 rkl uunissa paahdettuja tomaatteja ja 2 rkl sen öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tummaa Balsamietikkaa
1 tl oreganoa
1 laakerinlehti
merisuolaa
1 tl mustapippuria
2 dl Parmesan juustoraastetta

Keitä vesi, lisää siihen 2 teelusikkaa suolaa ja pane spagetti veteen kiehumaan. Tarkista spagetin pakkauksesta kauanko sen pitää kiehua. Silppua sipuli pieneksi ja valkosipuli hienosti. Kaada lämpimälle paistinpannulle tomaattien öljy, anjovikset ja sipuli. Anna sipulien paistua läpikuultavaksi kastiketta koko ajan hämmentäen. Anjovikset liukenevat muiden aineksien sekaan kastikkeeseen. Lisää sekaan kaprikset, viinietikka ja kaikki mausteet paitsi suola ja pippuri ja anna kastikkeen hieman kiehua kokoon miedolla lämmöllä vähän väliä hämmentäen. Valuta spagetista keitinvesi lävikössä. Kaada kuiva spagetti tarjoilukulhoon ja kaada sekä juustoraaste että kastike päälle. Sekoita spagettia hyvin ja mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla ja tarjoile joko höyryävän kuumana tai kuumana kesäpäivänä jäähtyneenä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...