27. marraskuuta 2010

Seesaminsiemenillä maustettua kaaliwokkia


Wokattua kaalia seesamin siemenillä maustettuna. Wokkia jossa mausteista häränlihaa, rapeita nopeasti paistettuja vihanneksia seesamin siemenillä höystettynä ja höyryävän ilmavan valkoisen riisin kanssa tarjoiltuna.

Kaali ja juurekset ovat nyt sesongissa ja meillä syödään suhteellisen paljon kaalia, varsinkin nopeasti wokissa paistettuna. Tällä tavalla valmistettuina vihannekset säilyttävät vielä rapeutensa ja monet hyvät ominaisuutensa. Wokkiruokia on helppo muunnella sen mukaan mitä milloinkin on kaupoissa saatavilla ja mitä milloinkin sattuu olemaan kotona ja tulos on joka kerta aivan erilainen. Vaikka tuoreitten vihannesten esivalmistelu vaatii enemmän aikaa, niiden makua ei voi verrata eineksiin. Tätä ei ole pako valmistaa juuri härän lihasta, sen voi yhtä hyvin valmistaa käyttäen kanan tai porsaan lihan suikaleita. Voit käyttää joko paahdettuja tai paahtamattomia seesamin siemeniä, niiden on kuitenkin parempi olla kuorimattomia koska siementen kuorissa on paljon meille terveellisiä aineita jotka menevät kuorimisessa hukkaan.

Wokin paistamiseen kannattaa käyttää ihan tavallista ruokaöljyä, rypsi-, rapsi- tai oliiviöljyä ja juuri ennen tarjoilua vasta lisätä seesaminsiemen öljyä jotta saat Aasialaisen vivahteen ruoalle. Ruoka maustetaan soijakastikkeella joten se ei tarvitse mitään lisää suolaa. Tästä riittää hyvin ainakin neljälle nälkäisellekin syöjälle.

Seesamin siemenillä maustettua kaaliwokkia
400 g häränlihan suikaleita
1 sipuli
pari porkkanaa
1 punainen paprika
½ kesäkurpitsaa
pieni pala palsternakkaa
kaalia
1-2 valkosipulin kynttä
½ tl chilitahnaa tai tuore chili
1-3 rkl soijakastiketta
2-4 cm tuoretta inkivääriä
½ tl Sezuanpippuria
öljyä paistamiseen
(2 rkl seesamiöljyä)
3-4 rkl seesamin siemeniä

Pese vihannekset joita ei tarvitse kuoria, kuten paprika ja kesäkurpitsa. Kuori inkivääri, porkkana ja palsternakka. Raasta inkivääri hienosti tai leikkaa se veitsellä ohuiksi tulitikuiksi. Leikkaa terävällä veitsellä kaikki vihannekset ohuiksi tikuiksi ja suikaleiksi. Lämmitä wokkipannu kuumaksi ja lisää siihen loraus öljyä. Paista ensin chiliä ja hienoksi raastettua inkivääriä parisen minuuttia jotta maut irtoavat öljyyn. Suolaa ja pippuroi lihasuikaleet ja paista niitä aika ajoin sekoittaen kunnes ne ovat saaneet väriä pintaa. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli ja anna sen paistua pari minuuttia ennen kuin lisäät vihannekset. Paista vihanneksia koko ajan sekoittaen kunnes nekin ovat saaneet vähän väriä. Mausta ruoka soijakastikkeella oman makusi mukaan ennen tarjoilua ja lisää seesamiöljyä jos haluat. Koristele seesamin siemenillä ja tarjoile keitetyn riisin tai nuudelien kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...