3. joulukuuta 2010

Helposti leivottavat joulupiparkakut


Joulun piparkakut, helposti leivottavat piparkakut jouluksi. Kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta niillä on joulun piparkakut maustettu.

Maustekakut

Piparkakut ovat jäänne keskiajan maustekakuista, jolloin vain harvoilla oli varaa mausteisiin ja niillä pröystäiltiin kovasti. Meillä on suvussa leivottu samalla reseptillä piparkakkuja siitä lähtien kun äitini oli pieni. Taikina on erittäin maukas, ja olen siihen vuosien mittaan lisännyt pari maustetta mutta taikina valitettavan vaikea saada kaulittua ohueksi. Vaihtoehtoisin tapoja saada piparkakkuja leivottua sukumme piparkakkutaikinasta on kokeiltu vaihtelevin tuloksin. Olen kokeillut monta eri piparkakkureseptiä muuta piparkakuista vain ei tule yhtä hyviä kuin sukumme reseptillä joten olen vain joutunut hyväksymään että se on vaikeakaulittavaa. Joten joka vuosi teen valinnan, joka leivon hyvän makuisia mutta hankalasti leivottavia pipareita tai valitsen helpommin aikaansaatavia pipareita jotka eivät ole aivan yhtä hyviä maultaan.

Tämä resepti on maukkain tähänastinen helposti leivottava taikina. Resepti on variaatio Pirkka-lehdessä joskus jonakin viimeisen kymmenen vuoden aikana ilmestyneestä piparkakkutaikinasta johon olen lisännyt mausteita. Taikina on erityisen helppoa kaulita, joten se sopii oivallisesti lapsileipureilla ja siitä voi myös tehdä piparkakkutalon hyvänä vaihtoehtona kaupan valmistaikinalle. Meillä on jouluna glögin kera tarjoiltu kaltatuilla manteleilla koristeltuja pipareita. Piparkakut koristeltu puolikkaalla kuoritulla mantelilla, jokaiseen piparkakkuun tulee puolikas kuorittu manteli. Voit katsoa punaisen glögin reseptistä miten mantelit kaltataan, siis kuoritaan, jos sinäkin haluat koristelle piparkakkusi manteleilla. Pipareista tulee kaikista maukkaimpia jos jauhat taikinan mausteet morttelissa juuri silloin kuin niitä käytät, kokonaisina mausteet säilyvät kauemmin hyvinä eivätkä menetä aromiaan yhtä nopeasti kuin valmiiksi jauhetut mausteet. Saat tästä taikinasta joko noin 100 piparia, tai piparkakkutaloon, sen alustaan ja vähän pikku pipareitakin.

Helposti leivottavat joulupiparkakut

125 g voita
2 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
1 dl vettä
1½ rkl soodaa
7 ½ dl vehnäjauhoja

Mausteet:
1 rkl kanelia
½ rkl kardemummaa
½ rkl neilikkaa
1/4 rkl inkivääriä
1/4 rkl pomeranssin kuorta

Viipaloi voi taikinakulhoon. Mittaa sokeri, siirappi, vasta jauhetut mausteet ja vesi kattilaan. Kiehauta sokerimausteseos nopeasti ylös ja kaada voin päälle kulhoon kuuma sokeriseos niin että rasva sulaa ja sekoita kaikki huolellisesti. Anna sokeri-voi-seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä panemalla kattilan ulos kylmään jäähtymään, tai panemalla kattilan tiskialtaaseen jossa on kylmää vettä ja jääpaloja. Yhdistä sihdatut tai siivilöidyt vehnäjauhot ja sooda keskenään. Sekoita jauhoseos jäähtyneeseen taikinaan puuhaarukalla huolellisesti. Taikina tuntuu tässä vaiheessa löysältä, mutta se turpoaa myöhemmin paksummaksi. Laita taikina lepäämään muovipussissa jääkaappiin yön tai kahden yli. Ota taikina ulos jääkaapista pari tuntia ennen leipomista, jotta se ehtii pehmetä hiukan. Kauli taikina ohuiksi levyiksi ja ota muotilla piparkakut. Laita vain vähän jauhoja leivontapöydälle ja tarvittaessa kaulimeen. Paista piparkakut 200–225-asteisessa uunissa 4-6 minuuttia hieman riippuen uunista, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin pinnan mutta vahdi tarkkaan paistamista, piparit palavat herkästi. Pikkupiparit paistuvat nopeammin, terävät kulmat ja ohuet kuviot ovat eniten vaarassa kärähtää mustiksi. Kokoa samalle pellille samankokoisia pipareita, isot piparit tarvitsevat hieman pidemmän ajan uunissa kuin pienet kuviot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...