23. joulukuuta 2010

Joulun hedelmäkakku


Hedelmäkakku jouluksi. Mmm...tummaa mausteista konjakilla kostutettua makeata kakkua jossa ihania, mehukkaita hedelmäsattumia rusinoiden ja kuivahedelmien muodossa pähkinöiden lisäksi. Pieni palanen kakkua teen kera on pala taivasta maan päällä näin kiireisenä joulun aikaan.

Hedelmäkakku englannista

Äitini leipoi joka joulu hedelmäkakkua mutta se sisältää valitettavasti cocktailkirsikoita ja sukaattia joista en oikein koskaan ole osannut innostua. Ensimmäisen mahtavan hedelmäkakun tapasin 1980 luvun alussa, josta lähtien olen kehitellyt Delia Smithin Christmas Cakea, toivoen että joskus ennen kuolemaani saisin sen aivan valmiiksi, täydelliseksi ettei reseptissä olisi enää mitään muuttamisen varaa. Englantilaisen joulun hedelmäkakut ovat työläitä valmistaa, ja jotta ne saisi jouluksi syömävalmiiksi, ne on leivottava jo syys- lokakuussa. Marraskuussakin leivottu voi vielä jouluksi välttää, mutta joulukuussa sitä ei enää mitenkään ehdi saada valmiiksi jouluksi, ainakaan samana vuonna. Miksi nämä hedelmäkakut sitten kestävät niin kauan valmistaa, aineet vain lätkästään kulhoon, sekoitetaan ja paistetaan tuntikaupalla uunissa?!?

Konjakkia kakkuun

Niinhän sinä luulet, ei se niin helppoa ole. Vasta kun kakku on saatu uunista, alkaa se aikaa vievä osio, kakun juottaminen känniin. Siis kirjaimellisesti, kakkua kostutetaan pienillä määrillä konjakkia tasaisin välein pitkän aikaa, ja se tarvitsee oman määränsä sitä konjakkia jotta siitä tulee hyvää. Tässä vanha sääntö ”yksi pullo kokkiin, toinen pullo kastikkeeseen” ei päde, hedelmäkakku on sitä vielä ahneempi. Parasta näissä kakuissa on että niissä on yhdistelty sekä kuivattuja hedelmiä että pähkinöitä, ja tämä yhdistelmä taitaa olla minun suurimpia heikkouksiani, no ainakin verrattavissa juustoon. Mutta, tätä kakkua voi suureksi onnekseni myös syödä juustojen ja lasillinen portviinin kera. Tai vain itsekseen höyryävän kuuman teen kanssa, mikä ihana välipala.

Hedelmäkakun kypsytys

Hedelmäkakku on siitä kivaa, että sen maku vain paranee ajan kanssa, varsinkin jos se on "tarpeeksi juotettu" konjakilla. Tunnen joitakin harvoja ihmisiä jotka alkavat seuraavan hedelmäkakun valmistamisen silloin kun edellinen on valmis syötäväksi. Kun ensimmäisen kerran kuulin tästä, en ollut sitä uskoa, se vaikutti aivan uskomattomalta. Ystävättäreni hääkakku oli jo pääsiäisenä valmis, vaikka itse häitten päivämäärä oli elokuussa, silloin vasta ensimmäisen kerran ymmärsin kakun kostutuksen tärkeyden. Vuosikymmeniä kehittelin tätä Delia Smithin reseptiä, lisäsin siihen sitä ja tätä, ja kostutin sitä konjakilla kuten neuvottiin, ja tulos oli joka vuosi loistava, aivan mahtava. Minä rakastan hedelmäkakkua, ja varsinkin jouluksi sitä on aina saatava, sitten sitä voi säilyttää pitkälle kevääseen, jos sitä riittää.

Nopeampi versio hedelmäkakusta

Tarkkaavainen lukija on nyt jo varmaan kysynyt itseltään että miten sitten ehtii saada nyt vasta leivotun hedelmäkakun valmiiksi jouluksi? Tästä keksinnöstä minun on kiitettävä Nigella Lawsonia. Kokeilin hänen tapaansa oikaista perinteisen hedelmäkakun suhteen ensimmäisen kerran kolmisen vuotta sitten, ja koska tulos oli niin loistava, luovutin suosiolla pitkän kaavan mukaan valmistetut kakut.

Nyt noudatan hänen reseptinsä neuvoja käyttäen omia jo hyväksi todettuja mausteita, hedelmiä ja pähkinöitä ja saan paljon lyhyemmässä ajassa aikaiseksi saman ja poistin samalla kaakaojauheen josta en pitänyt. No, se ajaa melkein saman asian, liippaa niin läheltä että se jo reilusti menettelee, ja joulun jälkeen voin sitten juottaa kakkua enemmän, jos niin haluan.

Kuivahedelmiä ja pähkinöitä kakkuun

Vaihtelen joka joulu kakun hedelmiä, mutta pidän kuitenkin kakun hedelmäpitoisuuden samana. Tänä vuonna lisäsin kakkuun superfoodiksi kutsuttuja Goji marjoja, sekä valkoisen silkkipuun marjoja jotka ostin Koivistolta Tampereen kauppahallista sekä itse hillottuja appelsiininkuoria. Muista aina käyttää Luomua kun on kyse hedelmien kuoresta, kuten tässä reseptissä käytetään appelsiinia ja sitruunaa. Hedelmät kannatta aina ostaa kokonaisina jos vain mahdollista, pieneksi silputut kuivatut hedelmät pilaantuvat nopeammin ja voi itse säädellä hedelmä-sattumien kokoa kakussa.

Tämä tarkoittaa enemmän työtä, mutta se on viisi tähtisen lopputuloksen arvoista työtä. Kannatta myös huomioida kuivattujen hedelmien laatu, etteivät ne ole vanhoja, viimevuoden satoa vaan tuoreita, tämän vuoden satoa. Hedelmäkakun voit valmistaa heti, tai hedelmät voivat kostuttaa konjakilla 48 tuntia ennen itse kakun valmistusta, kuten minä nykyään teen. Tämä on nopein oikotie jotta saa mehevän, konjakilla kostutetun hedelmäkakun jouluksi.

Hedelmäkakku

200g sulttaanirusinoita
200 rusinoita, puolet vaaleita ja puolet tummia
100 g kuivattuja aprikooseja
50 g Gojimarjoja
60 g kuivattuja karpaloita
50 g valkoisen silkkipuun marjoja
50 g hillottuja appelsiinin kuoria
150 g kuivattuja luumuja
50 g paahdettuja hasselpähkinöitä
50 g paahdettuja manteleita
90 g hillottua inkivääriä
50 g saksanpähkinöitä
1 Luomu sitruunankuori
2 dl konjakkia (tai Calvados’ta)
2 tl nelimaustetta jauhettuna
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria jauhettuna
175 g tummaa Muscovadosokeria
1 3/4 dl hunajaa
1 appelsiinin mehu (tai 1 dl appelsiinimehua)
175 g voita
3 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Punnitse hedelmät, appelsiinin kuoren, marjat ja pähkinät. Pane ne kulhoon nelimausteen, jauhetun maustepippurin ja kaada konjakki päälle. Peitä muovikelmulla ja anna kostua tunti pari, tai voi jättää ne huoneenlämpöön kahdeksi vuorokaudeksi. Tällöin hedelmät voivat alkaa käydä, mutta se on vain suotavaa ja antaa lisäaromia. Lisää konjakissa lionneet hedelmät kattilaan johon lisäät voin, appelsiininmehun, sokerin ja hunajan. Lämmitä seos miedolla lämmöllä kunnes se pulputtaa vähän ja anna sen jatkua kymmenisen minuuttia. Ota kattila lämmöltä ja anna seoksen jäähtyä reilut puoli tuntia. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja vuoraa n 24 sentin halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka jossa irrotettavat reunat ja pohja rypsiöljyllä sivellyllä voipaperilla. Tee pohja yhdestä osasta, ja reunat pari senttiä yli vuoan reunojen korkeuden. Vuoraa reunat parilla paperilla, on helpompi saada ne paikalleen kuin sovitelle yhtä palasta koko reunan ympäri. Voipaperin reunat pitää olla vuoanreunaa korkeammat, jottei kakku valuisi reunoja yli uunissa noustessaan. Riko munat pieneen kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Sekoita munat, jauhot, sooda ja leivinjauhe hedelmäseokseen. Sekoita seos kunnolla tasaiseksi. Kaada seos kakkuvuokaan ja paista kakku tunti kolme varttia kahteen tuntiin uunissa keskitasolla. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun kakku näyttää kiiltävältä mutta tahmealta, ja jos tikkuun kakun keskeltä koittaessa jää tahmeaa taikinaa mutta reunoilta tikku jää kuivaksi, kakku on kypsää. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä kokonaan vuoassa ritilällä. Säilytä kakku ilmatiiviissä rasiassa. Se säilyy huoneenlämmössä viikkoja ja sen voi myös pakastaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...