14. joulukuuta 2010

Joulun vaaleat glögit


Sahramiglögi, sahramilla ja vaniljalla maustettu seljankukkainen vaalea glögi, joulun vaaleat glögit. Samasta glögistä yksi alkoholiton versio lapsille sekä toinen terästetty aikuisempaan makuun.

Tässä reseptissä olen käyttänyt jo valmiiksi laimennettua mehua mutta glögin voi valmistaa myös laimentamattomaan mehuun, joka säilyy vieläkin paremmin kuin laimennettu glögi mutta silloin sinun on ensin arvioitava tarvittava mausteiden määrä mutta tällöin hunaja kannattaa lisätä vasta juuri lämmitysvaiheessa ennen glögin juomista. Tarkasta myös mehupullosta mehun tarkka laimennussuhde, ja maista mehua laimennettuna itse jotta se sinusta maistuu hyvälle ennen glögin valmistusta. Valmis glögi säilyy pullotettuna yllättävän kauan, parikin viikkoa viileässä.

Seljankukkaa glögiin

Keskiajalla viinejä maustettiin ja niitä säilytettiin jopa vuosia ennen niiden juomista ja tänä aikana maustetun viinin maku kehittyi syvemmäksi ja pyöreämmäksi. Jos valmistat glögit etukäteen, keitä ne vain valmiiksi, siivilöi ne ja säilytä puhtaassa pullossa jääkaapissa kunnes on aika juoda ne. Lämmität vain glögin kattilassa miedolla lämmöllä ja lisäät viiniä, mielellään jotain puolikuivaa Riesling tai Muscat rypäleistä valmistettua viiniä. Kummatkin sopivat hyvin tähän mausteiseen, muttei liian makeaan glögiin. Seljankukka mehua saat ostettua useimmista Citymarketeista.

Vaniljaa glögiin

Vaniljatankoa ei ole pakko halkaista ja siitä raaputtaa sen siemeniä glögiin, vaan voit käyttää samaa vaniljatankoa parikin kertaa glögin valmistukseen jos annat sen kuivua kertojen välillä. Huomaa vain että jos valmistat vain toista vaihtoehtoa puolet sahramin määrästä riittää hyvin sekä maustamaan että värjäämään glögin kivan kellertäväksi. Hunaja tekee glögistä hieman sameaa, joten jos välttämättä haluat aivan kirkasta vaaleata glögiä, käytä hunajan sijaan tavallista sokeria.

Kokonaisia mausteita

Mausteiden pitää olla kokonaisia glögissä, ei kannata käyttää jauhettuja mausteita joita on vaikea siivilöidä pois. Jauhetut mausteet tekevät myös glögistä sameata ja kasaantuvat pahimmassa tapauksessa epämiellyttävän näköiseksi pohjalietteeksi glögimukin pohjalle. Kanelitangon käytön suhteen haluan viitata tekstiini ”Lipulista”, siis hillotusta kurpitsasta.
Käytä mieluiten Luomu appelsiineja ja sitruunoita, jottei sinun turhaan tarvitse pestä niitä. Kuoret sisältävät ne eteeriset öljyt jotka antavat makunsa glögille ja suurin osa niistä häviää ”tavallisia” sitrushedelmiä pestäessä kuumalla vedellä ja niitä harjaamalla. Joulun punaisten glögien reseptistä löydät neuvot miten kalttaat mantelit helpoiten.

Sahramiglögi lapsille

7 dl seljankukka mehua
1 appelsiinin kuori
1 sitruuna kuori
50 g sahramia
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
3 rkl hunajaa
8 valkopippuria
1 tl kardemummaa

Aikuisten sahramiglögi

1 dl kuivaa sherryä
1 pullo puolikuivaa valkoviiniä

Huuhtele appelsiini ja sitruuna, voit antaa niiden kuivua ennen niiden käyttöä jos niin haluat, vaikkei se mitenkään ole välttämätöntä. Raasta sitrushedelmien kuoret ja pane ne kattilaan mausteiden kanssa. Kaada päälle mehu ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes glögi on lämmintä. Glögin pitää alkaa poreilla mutta se ei saa kiehua. Ota glögi pois levyltä ja anna sen hautua tunnin kannen alla. Siivilöi pois mausteet ja joko kaada takaisin kattilaan jossa lämmität sen uudelleen heti juotavaksi tai pullota se ja säilytä kunnes on aika tarjoilla se.

Aikuisten glögi:
Kaada sherry kattilaan ja lisää 1/3 osa viiniä suhteessa 2/3 osaa valmiiksi maustettua glögiä kohti. Lämmitä juoma miedolla lämmöllä kun se on tarkoitus juoda mutta älä anna glögin kiehua.

Tarjoile glögit vaaleiden rusinoiden ja kaltattujen manteleiden kanssa höyryävän kuumana perinteisten vanhan ajan piparkakkujen, helposti leivottavein piparkakkujen tai Lucian päivän sahramipullien kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...