5. helmikuuta 2011

Perinteiset blinit muikunmädillä ja smetanalla


Blinit, ne perinteiset tattarijauhoista valmistetut blinit. Lämpimiä herkullisen rapeita blinejä perinteisesti smetanan ja siian mädin kanssa tarjoiltuna.

Blinit, tai ”linnit” kuten mammalla oli tapana sanoa, ovat osa talven herkkuja ja olin suunnitellut tekeväni niitä jo aikaisemmin mutta tammikuu jotenkin vain hurahti ohi ja en niitä saanut aikaiseksi kuin vasta nyt, helmikuun alussa. Tänään olisi oikeasti ollut oikea päivä Runebergin torttujen leipomiselle, mutta kun minulla ei ole siitä yhtään lapsuuden muistoja, ja en ole siihen vielä omassa keittiössäni tutustunut se jää toistaiseksi toiseen kertaan. Tämän päivän aiheena olevat blinit kuuluvat meidän perheessä yhtenä osana pääsiäistä, joten palaan varmaan tähänkin asiaan myöhemmin.

Jollet vielä tiedä mitä blinit ovat, niin nyt on hyvä aika tutustua niihin. Ne ovat lettuja joissa tattarijauhoja ja kananmunaa, ja jotka nostetaan hiivalla. Blinit ovat ihania lettuja joiden päälle voi kerätä herkut omien makutottumuksiensa mukaan ja syödä kylminä tai lämpiminä, ja jopa makeina tai suolaisina. Meillä tarjoillaan suolaisten blinien kera pääsääntöisesti siianmätiä, sipulia ja smetanaa. Blinit sopivat hyvin alkuruoaksi mutta voit hyvin koota niistä kokonaisen aterian illanistujaisiin ja panna niitä tarjolle sekä makeitten että suolaisten lisukkeiden kera joista jokainen ruokailija voi itse ottaa haluamansa blininsä päälle.

Alkuperäisessä blinireseptissäni suositellaan taikinan nostamista tunnin verran ennen kuin sen sekaan lisätään kovaksi vispatut valkuaiset ja ne paistetaan. Olen kuitenkin huomannut että tämä aika ei välttämättä aina riitä jotta tattarinjauhojen kaikki aromit ehtisivät alkaa kukkia, joten suosittelisin tunnin jopa parin tunnin nostattamista taikinalle huoneenlämmössä. Tämän pidempää aikaa en suosittele taikinan nostattamista huoneenlämmössä, ruokamyrkytyksen riskin takia, mutta taikinan voi myös antaa nousta jääkaapissa yön yli, jolloin blineistä tulee vielä herkullisempia. Jos annat taikinan nousta jääkaapissa yön yli, ota se ja valkuaiset erikseen omassa kulhossaan esiin noin tunti ennen itse blinien paistamista. Blinit voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja ne voi myös pakastaa. Sulata ne ensin ja lämmittää ne uunissa ennen tarjoilua vaikka herkullisimpia ne tietysti ovat suoraan pannulta. Blinien sisältämän rasvan vuoksi ne kannattaa kuitenkin syödä kolmen kuukauden sisällä niiden pakastamisesta.

Olen myös valmistanut tällä reseptillä blinejä käyttäen maidon sijasta laktoositonta ruokakermaa. Laktoositon ruokakerma sisältää sakeutusaineena karrageenia, ja jos käytät sitä maidon sijaan, blinejä ei kannata nostaa yön yli, vaan tunti riittää hyvin. Taikinasta tulee tällöin hieman tavallista paksumpaa, mutta lopputulos on aivan tyydyttävä maultaan verrattuna alkuperäiseen.

Minulla ei ole omaa blinipannua, sellainen on minulla edelleen haussa, mutta tämä ei ole koskaan estänyt minua nauttimasta blineistä, olen aina paistanut blinit tavallisessa lettupannussa. Blinejä voi myös lettupannun lisäksi paistaa tavallisella paistinpannulla, tai sileällä parilalla, kuten amerikkalaisia pannukakkuja yleensä paistetaan. Jos käytät teflon-pannua, taikinaan lisätty rasva riittää hyvin blinien paistamiseen, eikä niihin välttämättä tarvitse lisätä rasvaa, jollei itse välttämättä sitä halua, vaikka esimerkiksi maun takia.

Blinejä paistaessa on muistettava että ne eroavat letuista yhdessä asiassa, ne nousevat vielä kypsyessään. Ei siis kannata panna liikaa taikinaa pannuun ettei blinit valusi pannulta hellalle. Blinit ovat myös lettuja paksumpia joten niitä ei voi paistaa yhtä kuumalla pannulla, jotteivät ne jäisi raaoiksi sisältä. Tästä syystä blinit kannattaa paistaa joko miedolla tai keskilämmöllä. Muikunmätiä saa tuoreena, mutta yleisemmin sitä löytää kaupoista pakastealtaasta. Pakastettu muikun mäti sulaa yön yli jääkaapissa jossa se myös säilytetään. Sen sulettua mäti on syötävä vuorokauden sisällä, ja sitä ei saa pakastaa uudelleen sen sulattamisen jälkeen. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff. Tällä reseptillä tulee noin kolmisenkymmentä lettupannulla paistettua bliniä.

Perinteiset blinit muikunmädillä ja smetanalla
5 dl maitoa
20 g tuore hiivaa (vajaat puolipakettia)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
2 rkl sulatettua voita

Lisukkeeksi:
muikun mätiä
sipulia
smetanaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja anna hiivan liueta maitoon. Sekoita maidon sekaan jauhot, suola ja sokeri ja vispaa taikinaa kunnes se on sileä eikä siinä ole mitään paakkuja. Erota keltuaiset valkuaisista. Ota valkuaiset sivuun ja pane ne kulhoon odottamaan niiden lisäämistä. Lisää keltuaiset taikinaan ja vispaa taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta tunnin verran, tai vaihtoehtoisesti yön yli kuten yllämainittuna. Sulata voi ja vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu voi ja valkuaiset taikinan sekaan juuri ennen blinien paistamista. Paista blinit miedolla lämmöllä lettupannussa, yhteen bliniin menee noin 1½ ruokalusikallista. Käännä blinit vasta kun blinin pinta on kuivaa ja siihen on muodostunut reikiä, tai huokosia, ja blinien reunat ovat saaneet vähän väriä. Käännä blinit ja paista vielä toiseltakin puolelta parisen minuuttia. Kuori ja silppua sipuli hienosti. Asettele haaleat blinit lautasille ja lusikoi sipulia, mätiä ja smetanaa päälle, tai sekoita sipuli mädin ja smetanan kanssa valmiiksi ja lusikoi sitä blinien päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...