6. lokakuuta 2011

Kanelinen suppilovahverohilloke


Mausteista, makeaa hilloketta jossa suppilovahveroita, kanelia, neilikkaa ja Balsamietikkaa.

Metsät ovat nyt täällä Tampereen seudulla täynnä sekä lampaankääpiä että suppilovahveroita. Saimme viimeksi aivan liian paljon jotta niitä kaikki kannattaisi kuivata tai pakastaa paistettuna joten tein osasta sienistä hilloketta joka sopii hyvin riistan ja sunnuntaipaistin lisukkeena.

Suppilovahverohan kasvaa jopa lumen alla, joten hyvinä vuosina metsään voi palata keräämään
lisää suppilovahveroita ensimmäisen hätäisen lokakuisen lumimyräkän jälkeen, kunhan lumi vain on sulanut pois. Vain jokin vuosi sitten keräsimme viimeiset suppilovahverot juuri enne joulua aatonaattona ja tänä vuonna näyttää taas vaihteen vuoksi olevan suppilovahvero vuosi, ainakin täälläpäin Suomea.
Aloitin tämän reseptin kehittelyn juuri Suomeen palaamisen jälkeen kun ensimmäisen kerran tutustuin hillottuihin suppilovahveroihin. Löysin alkuperäisen reseptin jostain mamman aikakausilehdestä ja olen sen sittemmin maustanut oman makuni mukaan, lisännyt siihen neilikkaa ja kanelia jotka olen huomannut säestävän suppilovahveroiden makua erinomaisella tavalla. Käytän tähän kaikista pienimpiä sieniä, koska ne ovat mielestäni hauskempia kuin isommat suppilovahverot, joten nekin ovat saaneet oman ruokansa jossa esiintyä edukseen.

Tämä siitä syystä että lajittelen sienet niiden lajikkeen ja koon mukaan. Kaikista isoimmat suppilovahverot kuivaan, ja erä kasvaa kun sinne lisää isoja kuivattuja sieniä. Keskikokoisista sekä kuivaan osan että paistan voissa ja pakastan ja kaikista pienimmät, ”pikku nasserot” pääsevät tähän aivan omaan suppilovahverohillokkeeseen. En nyt tällä tarkoita että keräisin alkusyksystä vain pienen pieniä sieniä, vaan tarkoitan että muitten sienien sekaan ajautuu väkisin niitä kerätessä aivan pieniäkin sieniä.

Vaihdoin myös nesteen vedestä portviiniin, jota yleensä käytän jollen tavallisen valkoviinietikan sijaan käytä balsamietikkaa jolloin hilloke saa kivan tumman värin. Tähän ei kuitenkaan kannata käyttää sekä että, koska maut mitätöivät toisensa, joten valitse joko balsamietikkaa veden kanssa tai portviiniä valkoviinietikan kera. Hillokkeesta saa kivan näyttävän kun käyttää kokonaisia mausteita. Käytä kokonaista kanelitankoa, sen voi murtaa pienemmiksi palasiksi, ja neilikoita. Olen myös kokeillut tätä käyttäen neilikkajauhetta ja sekin käy hyvin mutta esteettisyys jää toisenlaiseksi. Käytä myös tuoretta laakerinlehteä jos sinulla sattuu olemaan laakeripuu, kuivatun laakerinlehden sijasta, parilla tuoreella laakerinlehdellä on vähän miedompi ja hienostuneempi maku. Olen syönyt jopa kolme vuota vanhaa hilloketta enkä ole huomannut mitään eroa maussa kun vertasin sitä uudempaan hillokkeeseen, ravintoarvoista taas en mene takuuseen ovatko ne muuttuneet ja miten.

Suosittelen tähän tuoreita suppilovahveroita jotka metsät juuri nyt ovat pullollaan mutta älä käytä liian kosteita sieniä jottei hillokkeesta tule liian vetistä. Jos sienet ovat hyvin kosteita voit puhdistaa ne ja antaa niiden kuivahtaa jääkaapin viileässä yön yli tai ulkona jollei ole pakkasta. Tämä hilloke onnistuu yhtä hyvin myös pakastetuista suppilovahveroista, ja miksei myös kuivatuista jotka ennen hillokkeen valmistusta saavat rauhassa turpoavat vedessä ennen niiden valmistusta. Tällöin voit myös hyödyntää sienten liotusnestettä hillokkeen nesteenä. kunhan ne vain eivät ole voissa paistettuja. Hillosokerin sijaan voi myös käyttää Muscovadosokeria tai ruokosokeria jotka antavat hillokkeelle oman kivan lisänsä.

Tässä säilykkeessä ei ole väliä käytätkö merisuolaa vai tavallista pöytäsuolaa, vuorisuolaa, koska mahdollinen vihreä väri peittyy tumman portviinin ja balsamietikan alle, mutta jos valitset valkoviinietikkaa ja nesteenä vettä, kannattaa ehdottomasti käyttää vuorisuolaa, jottei hillokkeesta tule vihreätä. Ja jollei sinulla satu olemaan hillosokeria, tai et jostain syystä halua käyttää sitä, voit sen sijaan lisätä kaksi teelusikallista agar-agaria mausteliemeen kylmään nesteeseen. Muista vain olla kuorimatta vaahtoa ennen kuin Agar-agar on liuennut nesteeseen sienien lisäämisen jälkeen kun liemi on kiehunut kymmenisen minuuttia. Jos kuorit vaahtoa liian aikaisin, poistat samalla myös hyytelöaineena käytetyn, ei vielä nesteeseen liuenneen, agar-agarin.

Kokonaiset kauniit mausteet tulevat tummassa balsamietikasta ja Muscovadosokerista valmistetusta hillokkeessa oikeuksiinsa vasta tarjoilutilanteessa, jolloin ne näkyvät, mutta vaaleammassa valkoviinietikasta valmistetussa ne näkyvät purkissakin. Tässä kanelilla ja neilikalla maustetussa suppilovahverohillokkeessa on varsin jouluinen tuoksu, joten jollet muuten itse valmista jouluruokia on tämä hyvä tapa saada jouluinen tuoksu tupaan. Tätä hilloketta on myös kiva valmistaa herkkusuuystävälle tuliaiseksi tai vaikkapa joululahjaksi, kaada hilloke kauniisiin lasipurkkeihin jotka koristelet kangaskannella ja nauhalla.

Kanelilla maustettu suppilovahverohilloke
1 l tuoreita (pieniä) suppilovahveroita
3 dl hillosokeria
Mausteliemi:
4 dl vettä (tai portviiniä)
3 dl balsamiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
10 neilikkaa
10 maustepippuria
1 tl suolaa

Puhdista sienet kunnolla mutta älä pese niitä. Harjaa roskat pois suppilovahveroista ja leikkaa pois multaiset kohdat niiden jaloista. Mittaa kattilaan neste ja lisää mausteet. Kiehauta liemi, lisää sienet ja kiehuta hilloketta keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Tänä aikana neste kiehuu hieman kokoon. Kuori nesteen pinnalta pois kaikki mahdollinen valkoinen vaahto ja roskat. Lisää sokeri ja keitä 10 minuuttia kunnes sokeri on kunnolla liuennut nesteeseen. Purkita suppilovahverohilloke huolella puhdistettuihin lasipurkkeihin ja pane kansi kiinni ennen kuin hilloke on jäähtynyt jotta purkkiin muodostuu tyhjiö, tällöin hilloke säilyy pidempään. Avattuna purkki pitää säilyttää jääkaapin viileässä, ja se kannatta syödä parin viikon sisään. Hilloke säilyy avaamattomana huoneen lämmössäkin, mutta se säilyy kuitenkin pidempään, jopa vuosia, viileässä ja valolta suojattuna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...