3. lokakuuta 2011

Mango Tarte Tatin


Herkullista makeata mangoa ylösalaisin valmistetussa kakussa nimeltään la Tarte Tatin.

Paulig haastoi Suomen ruokablogit luomaan heidän kahveilleen makuparit, ja tietenkin myös minun oli otettava osaa tähän kilpailuun. Kilpailussa yleisö saa äänestää suosikkinsa, joista sitten kymmenen parasta jatkaa finaaliin, ja joista raati valitsee voittajan. Itse päätin ottaa osaa tällä mangosta valmistetulla Tarte Tatinilla, joten sinun kannattaa käydä Pauligin sivuilla ennen 30.11.2011 äänestämässä tätä mangosta valmistettua Tarte Tatinia jatkoon.

Maistoin Tarte Tatinia ensi kerran Pariisissa opiskeluaikoinani ravintolassa nimeltään Le Select joka sijaitsee Boulevard Montparnassella nurkan takana Boulevard Raspaililta. Le Select on sijainnut samalla paikalla jo 1920-luvulta vaikka se on vaihtanut omistajaa monen monta kertaa, ja Le Select on yksi Pariisilainen instituutio, samoin kuten samalla kadulla Montparnasseen päin sijaitsevat La Coupole ja Le Dôme.

Le Select sijaitsee juuri metron kohdalla, josta kivasti näkee ihmisten tulevan ja menevän, kiiruhtavan asioilleen. Vietin tässä kantapaikassani monen monta iloista illallista opiskelutoverien kanssa, toisinaan istuin siellä yksin lukemassa jotain kirjaa. Suurin harrastu kylläkin oli katsella ihmisten kävelevän ohi. Pariisissa tämä on ajanvietettä ja mitä suurimmissa osin keväisin kun ihmiset kuoriutuvat talvivaatteistaan pitkälle syksyyn ennen kuin kylmä iskee. Kaikki jotka lähtevät kävelemään tietävät tämän, he pukeutuvat sen mukaan, että heitä katsellaan kun he kävelevät ravintolan ulkoterassin ohi. Ja kaikki ravintolassa istujat tietävät tämän, he katsovat takaisin. Tyypillistä Pariisilaista ajanviettoa.

Mutta takaisin tähän mangosta omenan sijaan valmistettuun Mango Tarte Tatiniin.

Ranskalainen kahvi on tummaksi paahdettua, ja Pauligilla on kahvi nimeltään Parisien joka on kuin olisi Ranskassa. Tummaksi paahdettu kahvi vaatii jotain hedelmäistä ja makeaa parikseen joten suunnittelin tämän Mangosta valmistetun Tarte Tatinin sen makupariksi Tässä lievästi makea mutta rapea murotaikina levitetään karamellisoitujen pihkanmakuisten mangoviipaleiden päälle, kypsennetään uunissa ja kumotaan tarjolle.

Niin, unohdin mainita että Tarte Tatin on ylös-alaisin-omenakakku jonka tarun mukaan Tatinin siskokset vahingossa keksivät 1800-luvun loppupuolella pitämässään hotellissa Solognen alueella keski-ranskassa, Loiren laaksossa Toursin ja Blois’in mailla. Vaikka kakku olikin syntyessään vahinko, on se nykyään yksi ranskalaisen keittiön ehdottomia jälkiruokasuosikkeja ja se tarjoillaan aina kuumana suoraan uunista ennen kuin se on ehtinyt jäähtyä, mielellään ranskankerman tai vispikerman kanssa.

Mango Tarte Tatin
Piirakan taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 rkl ruokosokeria
1 hyppysellinen suolaa
100 g voita
1 rkl kylmää vispikermaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
4 mangoa
50 g voita
60 g ruokosokeria
1 vaniljatanko

Koristeluun:
tuoreita vadelmia
hillottua appelsiininkuorta
tomusokeria
tuoreita mintun lehtiä

Piirakan taikina:
Raasta sitruunan kuori hienosti. Sekoita monitoimikoneessa jauhot, sokeri, sitruunan kuori ja suola kunnes kaikki on sekoitettu kunnolla. Leikkaa kylmä voi pienemmiksi paloiksi ja lisää se jauhojen sekaan, sekoita kunnes taikina on kaurahiutaleiden tapaista. Lisää kerma ja tarpeeksi vettä kunnes taikina juuri ja juuri pysyy koossa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä se muovikelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa viileässä pari tuntia. Sijoita taikinapallo kahden kevyesti jauhotetun voipaperin väliin ja kauli siitä pyöreä puolen sentin paksuinen piirakkapohja. Piirakkapohjan pitää olla samankokoinen tai lievästi suurempi kuin vuoka jossa valmistat Tarte Tatinin. Pane piirakanpohja jääkaappiin jäähtymään vähintään vartiksi. Taikinan on oltava kylmä jotta se ei sula ja rikkoonnu kun sijoitat sen lämpimän täytteen päälle.

Täyte:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mangojen ei tarvitse olla aivan kypsiä jotteivät ne mene rikki niitä pannulla kypsentäessä, riittää että mangot ovat puolikypsiä. Leikkaa mangot pituussuunnassa siemenen kummaltakin puolelta alas. Kuori mangon puolikkaat perunan kuorijalla. Poista kaikki vihreä mangonkuori ja leikkaa mangon kuorittu puolikas puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä sen siemenet pienellä veitsellä. Sulata voi pannulla, lisää sokeri, vaniljan siemenet ja tanko pannulle keskilämmöllä. Lisää mangoviipaleet kun sokeri on liuennut voin sekaan ja anna mangon karamellisoitua, noin viitisen minuuttia kunnes se saa kivasti väriä. Mango ei kuitenkaan saa palaa, tai tulla liian mustaksi. Poista vaniljatanko kastikkeesta. Mangojen voi antaa hieman jäähtyä ennen piirakan kokoamista, jos pelkää polttavan sormensa kuumalla toffeekastikkeella. Mangot vain on sijoiteltava vuokaan ennen kuin kastike hyytyy. Asettele mangoviipaleet voilla voidellun uunivuoan pohjalle kauniiseen kuvioon. Kaada toffeekastike päälle ja sijoita kylmä taikina kanneksi mangon päälle. Käännä taikinan reunat alas vuoan reunaa myöten mangojen ulkopuolelle. Paista Tatinia 10 minuuttia pieniä puolet siitä, ja laske lämpö sen jälkeen 175 asteeseen. Jatka paistamista 20–25 minuuttia, kunnes pohja on saanut kauniin vaalean ruskean värin. Mangot ovat jo kypsiä joten vain tortun pohjan tulee kypsyä ja kovettua. Ota piirakka uunista ja anna niiden jäähtyä pari minuuttia ennen kuin käännät ne vuoasta lautaselle. Koristele Tarte Tatinit appelsiinin kuorisuikaleilla, tuoreilla vadelmilla, mintunlehdillä ja sirottele tomusokeria päälle. Tarjoile lämpiminä tai haaleina jälkiruokana Pauligin Parisien tummaksi paahdetun kahvin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...