19. marraskuuta 2011

Sinapilla hunnutettu possunpaisti


Sinapilla, luumuhillolla ja sipulilla hunnutettua porsaanlihaa, uunissa paahdettua maa-artisokkaa ja paahdettuja perunoita ja hyörytettyjä vahapapuja päärynäkastikkeella.

Possunliha ja aprikoosit sekä possu ja omena ovat hyväksi todettuja yhdistelmiä mutta porsaanlihan kanssa sopii myös luumu ja päärynä ja tällä kertaa käytin luumuhilloa ja tuoreita päärynöitä ruokaan. Alkuperäisessä reseptissäni porsaanlihan maustettiin myös salvialla, mutta koska minä en koskaan ole ollut innostunut salviasta olen aikojen alusta jättänyt sen pois, mutta jos pidät erityisesti salviasta käytä sitä toki porsaanlihan peitteeseen. Kastikkeeseen hyödynnetään taas kerran uunivuokaan valuneet nesteet jotka keitetään kokoon. Paahdetut perunat valmistat helpoiten reseptini pääsiäisen lammas paahdetuin perunoin.

Sinappina käytin karkeata ei liian makeata, eikä liian tulista sinappia, samaa kuin reseptissäni hovimestarikastike, mutta voit myös käyttää karkeata vanhanjana Dijonsinappia, jos sitä kaupasta löytyy.
Porsaanliha kypsyy noin tunnissa jokaista kiloa kohti, mutta tarkista lihan kypsyys lihamittarilla. Possunliha on kypsää kun mittari näyttää 80 astetta. Pistä mittari keskelle lihaa siten ettei se koskaan kosketa luita. Tämän kokoiselle lihalle kypsennysaika on noin tunti ja vartti päälle. Uunivuokaa ei tarvitse voidella rasvalla, lihasta, sipulista ja päärynöistä valuu niin paljon nesteitä ettei se ole tarpeen. Tämä tarkoittaa myös ettei kastikkeessa olla paljon rasvaa, koska se koostuu vain vuokaan valuneista nesteistä jonka seassa on vain porsaanlihasta valunut rasva. Kastike saa paksuutensa soseutetusta päärynästä ja sipulista.

Tässä käyttämäni maa-artisokat jotka paahdoin uunissa, olivat melko tuoreeltaan suoraan maasta joten niiden kuoret oli helppo kintailla raaputella pois mutta jos maa-artisokat ovat olleet kauan kaupan hyllyllä voi ne olla pakko kuoria perunankuorijalla. Maa-artisokat tummuvat nopeasti hapen yhteydessä, joten pidä kuoritut maa-artisokat veden kylmässä vedessä ja lisää siihen tilkka jotain hapanta kuten esimerkiksi sitruunamehua tai viinietikkaa. Maa-artisokan raaputetut kuoret myös tummuvat niitä uunissa paahdettaessa.

Maa-artisokat sisältävät inuliinia joka on hiilihydraatti, mutta joko ei elimistössämme imeydy joten jopa karppaajat voivat huoletta syödä maa-artisokkia, niillä ei ole vaikutusta verensokerin nousuun ja se sopiikin myös diabeetikoille. Inuliini on liukenevaa ravintokuitua ja se on myös ns. prebiootti, mikä tarkoittaa että se edesauttaa maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuskanavassa.

Tämä on hyvää suolessa asuville bakteereille, mutta suuret määrät maa-artisokkaa ruoassa voi harjaantumattomalle herkuttelijalle aiheuttaa ilmavaivoja. Inuliinia käytetään nykyään paljon elintarviketeollisuudessa mm makeutusaineena mutta myös sakeuttamisaineena kevyttuotteissa koska se sopii myös diabeetikoille.

Joten inuliinia on monesti lisätty mm jogurtteihin, jäätelöihin ja laihdutustuotteisiin. Inuliinilla ei suureksi yllätyksekseni vieläkään ole omaa e-numeroa ja se merkitään usein tuotepakkauksiin kuituna, ravintokuituna, inuliinina tai oligofruktoosina. Inuliinia on maa-artisokan lisäksi luontaisesti mm myös parsassa, mustajuuressa, voikukanlehdissä, sikurijuuressa, sipulissa, valkosipulissa ja purjossa. Hieman lisää maa-artisokista voit lukea reseptistäni suppilovahveroilla kuorrutettu hirvenpaisti.

Tällä reseptillä saati ruokittua 6-8 henkeä kun tarjoilet raikkaan salaatin se lisäksi mutta karppaajien kannatta unohtaa paahdettujen perunoiden syöminen. Tarjoillin sinapilla hunnutetun possunpaistin kanssa myös hyörytettyjä vahapapuja muiden lisukkeiden lisäksi.

Sinapilla ja sipulilla hunnutettu porsaanpaisti:
1½ kg porsaan paistia
1 sipuli

Possunhuntu:
1 sipuli
4 rkl karkeata sinappia
2 rkl luumuhilloa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustaa pippuria
(1 tl kuivattua salviaa)

Mausteet vuokaan:
2 päärynää
3 timjamin oksaa
1 sipuli

Kastike:
1 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
suolaa
mustaa pippuria

Paahdetut maa-artisokat:
Maa-artisokkia
oliiviöljyä

Sinapilla ja sipulilla hunnutettu porsaanpaisti:
Ota liha ulos jääkaapista hyvissä ajoin ennen sen kypsentämistä jotta se ehtii lämmitä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Pese päärynät ja anna niiden kuivahtaa. Kuori ja paloittele karkeasti yksi sipuleista. Sekoita monitoimikoneessa sinappi, sipuli, luumuhillo, suola ja pippuri. Asettele liha uunivuokaan ja levitä sipuliseos liha päälle. Leikkaa toinen sipuli ohuiksi suikaleiksi, ja leikkaa päärynät karkeasti pienemmäksi ja pane ne vuokaan possun kanssa. Paahda possua vartti uunissa ja laske tämän jälkeen lämpötila 175 asteeseen ja anna possua paahtua kunnes se on kypsää. Ota possu ulos uunista ja anna sen vetäytyä vartin verran folion olla.

Päärynäkastike:
Kaada kaikki vuoassa oleva kattilaan. Lisää sekaan viini ja kanaliemi ja kiehauta ylös. Anna kastikkeen kiehua kokoon kunnes noin kolmasosa on jäljellä. Ota kattila pois lämmöltä siivilöi kastike kulhoon. Soseuta päärynä ja sipuli siivilän läpi puulusikalla kastikkeen sekaan niin hyvin ja tarkalleen kuin vain pystyt. Maista kastiketta ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Pidä lämpimänä enne annosten kokoamista.

Uunissa paahdetut maa-artisokat:
Kuori tai raaputa artisokat huolellisesti, pane kuoritut artisokat kylmään veteen jossa on sitruunamehu tai ruokalusikallinen viinietikkaa jottei artisokat tummu. Paloittele maa-artisokat pienemmiksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Pane artisokat uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja paahda uunissa reilu puoli tuntia kunnes artisokat ovat pehmeitä ja saaneet väriä pintaan. Tämä kestää noin reilun puolituntia, sekoittele artisokkia pari kertaa uunissa paahtamisen aikana jotta kaikki saavat vähä väriä pintaan. Mausta suolalla ja pippurilla ennen annosten kokoamista.

Annosten kokoaminen:
Leikkaa lihasta viipaleita ja asettele ne lämpimille lautasille. Asettele viereen höyrytettyjä vahapapuja, maa-artisokkia ja paahdettuja perunoita, lusikoi kastiketta päälle ja tarjoile raikkaan salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...