29. marraskuuta 2011

Spagetti Marinara


Äyriäispasta. Spagettia, katkarapuja ja sinisimpukoita kermaisessa vienosti chilillä ja valkosipulilla maustetussa kermakastikkeessa.

Tämä on nopea ja kiva tapa syödä pastaa, ja tämä tulee olemaan viimeisiä tekstejäni tämän vuoden puolella jotka eivät käsittele jouluruokaan paitsi huominen ja nyt mitä mahdollisesti välipäivinä ja itsenäisyyspäivänä ja sen yhteydessä vielä keksin. Tässä tapauksessa nyt sattui olemaan spagettia käsillä ja en tällä kertaa jaksanut alkaa itse valmistaa pastaa koneelle, mutta tähän sopii yhtä hyvin nauhapasta, siis tagliatelli. Jos käytät tuoreita simpukoita keitä ne Moules Marinière ohjeen mukaan, väärinpäin, nosta kypsät simpukat viereen ja pidä ne lämpiminä ja valmista kastike unohtamatta hyödyntää simpukoiden keitinlientä kastikkeeseen. Samaisessa tekstissä on myös muuta hyvää jota tietää kun käsittelee raakoja, vielä eläviä tuoreita simpukoita.

Jos käytät pakastettuja simpukoita ja katkarapuja lisää ne vasta loppuvaiheessa, ne eivät saa kiehua vaan niiden pitää vain sulaan ja lämmetä. Kiehuessaan sekä simpukat että katkaravut kutistuvat ja sitkistyvät pyyhekumiksi, jolloin niitä on ikävä syödä. Kätevänä vaihtoehtona on myös suolaliemeen säilötyt katkaravut ja simpukat jotka ovat jo valmiiksi kypsennettyjä ja kuorittuja, valuta niistä vain kaikki vesi pois ja lisää ne kastikkeen sekaan mutta älä kypsennä niitä sen enempää jottei ne sitkisty. Muistaakseni rasiassa on noin 150–200 grammaa katkarapuja tai simpukoita ja tämä riittää hyvin tähän kastikkeeseen, jolla saat hyvin ruokittua neljän hengen perheen.

Suolavedessä keittäminen on periaatteessa se mikä maustaa kaiken pastan ja spagetin, tässä tapauksessa spagetin kuitenkin jätetään hieman alikeitetyksi jonka jälkeen se saa kypsyä valmiiksi kastikkeessa jotta se imee itseensä kaiken maun ja kietoutuu kermaan. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Valkosipulia ei ole freesattu sipulin kanssa, vaan se lisättiin vasta kerman seassa kastikkeeseen jotta sen maku olisi vieläkin miedompi. Chilinä käytin mietoa chiliä, mutta voit myös käyttää vähemmän tulista lajiketta, jollet halua kastikkeesta tulista. Opin ettei kalasta valmistetun pastan sekaan ei koskaan lisätä juustoraastetta, joten lisäsin tähän vain tuoretta korianterin silputtuna, sekä raastettua sitruunakuorta, joka tietenkin on Luomua. Voit lukea perustelun tähän tekstistäni Limoncello. Tavallisen kerman lisäksi tähän sopii myös kookoskerma, joka myös sopii laktoosille herkille jolloin sitruunankuoren sijaan limetin kuori sopisi paremmin kuvioon. Muuta hauskaa simpukoista ovat karppaajan gratinoidut simpukat sekä vihersimpukat sahramikastikkeessa ja jos pidät paremmin katkaravuista löytyy täältä myös liuta katkarapureseptejä, kuten muun muassa keväinen katkarapu cocktail parsalla, katkarapu toast tai Toast Skagen.

Äyriäispasta

oliiviöljyä
150 g sinisimpukoita
150 g katkarapuja
300 g spagettia
½ tl korianterin siemeniä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
suolaa
1 mieto punainen chili
1 dl kalalientä
1 dl kermaa
1 dl valkoviiniä

Viimeistelyyn:
tuoretta korianteria
sitruunankuorta
mustaa pippuria

Keitä spagetti juuri ja juuri melkein kypsäksi suolatussa vedessä se pakkauksessa lukevan ohjeen mukaan. Murskaa korianterin siemenet, halkaise chili ja poista sen sisältä siemenet ja kalvot. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuullota sipuli ja chili läpinäkyväksi keskilämmöllä, älä anna niiden saada väriä. Hienonna valkoispuli ja huuhtele tuore korianteri. Pese myös sitruuna ja anna sen ja korianterin kuivahtaa. Kaada sekaan hienonnettu valkosipuli, korianterin siemenet ja kaada päälle loraus viiniä ja kalalientä. Lisää sekaan myös kerma ja anna kastikkeen kiehua kokoon kunnes se on paksuuntunut ja siitä on noin kolmannes jäljellä. Varo keittämästä kastiketta pohjaan, kerma myös kiehuu helposti yli. Valuta spagetti ja lisää se kermakastikkeen sekaan ja anna kastikkeen hautua keskilämmöllä kunnes melkein kaikki on kiehunut pois ja imeytynyt spagettiin. Älä unohda sekoittaan jottei spagetti pala pohjaan. Lisää äyriäiset spagetin sekaan ja sekoita hyvin pohjasta saakka. Tarkista maku ja mausta spagetti oman makusi mukaan suolalla ja mustalla vasta rouhitulla pippurilla. Hienonna korianteri ja raasta sitruunasta kuorisuikaleita. Asettele pastaa simpukoiden ja katkarapujen kera lämpimille syville lautasille ja viimeistele annokset sitruunankuorisuikaleilla ja hienonnetulla tuoreella korianterilla. Tarjoile ruoka viivyttelemättä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...