25. tammikuuta 2012

Falafel härkäpavuilla


Kikherneistä ja härkäpavuista valmistettuja juustokuminalla, korianterilla ja valkosipulilla maustettuja öljyssä paistettuja rapeita kullan keltaisia pihvejä, Falafelpihvejä avokadosta valmistetun Guacamolen kera.

Falafel, kikherneistä valmistettuja pieniä öljyssä keitettyjä palleroita jotka tällä kertaa palleroiden sijaan muotoilin pihveiksi ja tarjoilin avokadotahnan kera. Käytin myös kahviherneiden lisäksi härkäpapuja falafeltaikinaan. Mieleeni muistui muuten juuri että sana hummus tarkoitta kikhernettä vaikka koko ruokaa, kikhernetahnaa kutsutaan samalla nimellä.

Flunssan takia tarjoilin tällä kertaa Falafelit Guacamolen kera, tahinikastikkeen ja pitaleipien sijaan. Sekä tahinikastikkeessa että Guacamolessa on valkosipulia ja tuoretta sitruunamehua, jotka kummatkin ovat suotuisia nuhan ja flunssan parantamiseen. Lohduttavaa on että nämä voi syödä sormin välittämättä ruokailutavoista suoraan lautaselta omassa sängyssään peiton lämmössä. Guacamolen väri vain on enemmän ruokahalua kiihottavaa kuin Tahinikastike mutta voit jos haluat valmistaa nämäkin Falafelpihvit pullina ja tarjoilla ne pitaleipien ja tahinikastikkeen kera. Reseptissä mainitut papujen määrät ovat kuivia papuja ja pavut pitää aina liottaa runsaassa vedessä. Vettä ei pidä suolata, tällöin pavut nesteytyvät epätasaisesti ja tulvat ryppyisiksi. Lisää suola papuihin aina vasta kun ne kypsennetään. Tällä reseptillä saat ruokaa neljälle toipilaalle. Nämä Fafalelpihvit sopivat myös vegaaneille ja laktoosiherkkyydestään kärsiville. Pihvit sisältävät vehnäjauhoja joten keliaakikot voivat korvata ne joko perunajauhoilla tai riisijauhoilla.

Falafelpihvit härkäpavuilla
3 dl kikpapuja eli kahviherneitä
2 dl härkäpapuja
3 valkosipulin kynttä
1-2 tl suolaa
1 rkl korianterin siemeniä
2 tl jeeraa
½ tl leivinjauhetta
1-2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl seesaminsiemeniä
öljyä keittämiseen

Falafelpihvit härkäpavuilla
Liota pavut yön yli runsaassa vedessä ja valuta niistä vesi lävikössä. Jauha pavut monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kuori ja hienonna sekä sipuli että valkosipuli. Murskaa korianterin siemenet morttelissa. Lisää papujen joukkoon hyvin sipuli, valkosipuli, jeera, jauhetut korianterin siemenet, jauhot ja leivinjauhe. Jauha vielä massaa tasaiseksi. Kaada taikina kulhoon ja sekoita sen sekaan seesamin siemenet. Peitä kulhon muovikelmulla ja jätä taikina tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Muovaa taikinasta käsin pihvejä ja paista ne kuumassa öljyssä kunnes ne alkavat saada väriä reunoilta. Käännä ne ja jatka keittämistä toiselta puolelta. Falafelpihvien on tarkoitus olla rapeita ja kauniin kullanruskean värisiä. Tarjoile pihvit vihreän salaatin ja juuri valmistetun Guacamolen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...