20. tammikuuta 2012

Mandariinikanaa kurpitsansiemen kuskusilla


Uunissa paahdettua kanaa miedosti chilillä ja neilikalla maustettua mandariinikastikkeella ja kevyttä kurpitsansiemen kuskusia.

Kanaa tulee helposti aina valmistettua samalla tavalla, ja nyt kun sitrushedelmät ovat parhaimmillaan kannattaa niistä hyötyä muutenkin kuin vain valmistamalla mantelista mandariinimarmeladia. Tämän mandariinikanan voit helposti valmistaa joko kokonaisesta kanasta jonka paahdat uunissa, tai nopeammin se valmistuu kun ruskistat rintafileitä jotka saavat kypsyä valmiiksi uunissa samaan aikaan kuin mandariinikastike valmistuu pannulla. Kastike on helppo ja vaivaton valmistaa, se siivilöidään joten sen aineksia ei välttämättä tarvitse kuoria kunhan ne vain ovat puhtaita eivätkä ole multaisia.

Minun on nyt tunnustettava etten ole hirveän monen monta kertaa käyttänyt pika kuskusia, tälläkin kertaa sain vain kaupasta mukaan väärän pakkauksen tavan omaisten täysjyväkuskusin sijaan. Olen tottunut aina keittämään kuskusryynit marokkolaisittain couscoussieren avulla, tai siis höyryttämään kuskuskeittimellä, mikä on oma taitolajinsa ja palaankin tähän asiaa paremmalla ajalla kun minulla taas on oikeita ryynejä kotona. Ounastelen kuitenkin että höyrykattila voisi ajaa samaa asiaa couscoussieren kanssa mutta tästäkään minulla ei ole kokemusta.

Kuskusryynit valmistetaan yleisesti vehnästä joten tämä ruoka ei missään muodossa sovi keliaakikoille jollet sitten kaupasta löydä hirssistä valmistettua kuskusia. Nämä esikeitetyt kuskusryynit, eivätkä muuten täysjyväryynitkään, maistu millekään joten veden sijasta ne voi nesteyttää liemellä ja tässä tapauksessa tähän sopisi hyvin joko kalkkunaliemi tai kanaliemi, mutta myös vihannesliemi käy. Ja pikakuskusryynit kypsyvät melkoisen nopeasti kiehuvan veden avulla, tai no niiden annetaan turvota kiehuvassa vedessä. Ne ovat jo kypsennettyjä. Noin puolitoista kertaa vettä kuivaa kuskus ryyniä kohden, joten neljälle ruokailijalle 4 desiä kuivaa kuskusia per nuppi tekee 6 dl kiehuvaa vettä mutta tämä kannatta tarkistaa kyseisen pakkauksen kyljestä. Neljällä isolla kanan rintafileellä saat ruokittua neljän nälkäisen ruokailijan, mutta lämpimänä ruokana alkuruoan jälkeen lisukkeina ison salaatin ja keitettyjen vihreiden papujen kera siitä riittää parille hengelle lisää.

Mandariinikanaa ja kuskusia kurpitsansiemenillä
4 kananrintafileetä
4 mandariinia
2 salottisipulia
3 neilikkaa
2 kuivattua pientä chiliä
2 valkosipulinkynttä
4 dl kuskusryyniä
3 dl kanalientä
3 dl vettä
suolaa
mustapippuria
2 dl kurpitsansiemeniä
öljyä paistamiseen

Huuhtele mandariinit ja anna niiden kuivua. Ota kana ulos jääkaapista jotta se saa lämmetä huoneenlämmössä noin tunti ennen sen kypsennystä. Kuivaa linnun pinta talouspaperilla, ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Paista kananrinnat kauniin ruskeaksi pannulla öljytilkassa. Ota kana ylös pannulta ja pane se vuokaan uuniin kypsymään valmiiksi 200 asteeseen. Kypsennysaika riippuu aina rintaleikkeiden koosta, mutta siihen menee noin reilusta puolesta tunnista jopa neljäänkymmeneen minuuttiin. Leikkaa mandariinit puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ota sivuun yksi mandariini jolla lopuksi viimeistelet annokset. Paloittele sipuli karkeasti ja pane se mandariinin, chilin, neilikan ja valkosipulin kanssa pannulle. Anna niiden kypsyä pannulla sen aikaa kun kana on uunissa kypsymässä. Ainekset voivat jopa saada väriä pannulla. Ota sivuun puoli desiä kurpitsansiemeniä annosten viimeistelyyn. Mittaa kuskusryynit kulhoon kurpitsansiemenien kanssa lisää puoli teelusikallista suolaa ja sekoita hyvin. Kaada kiehuva vesi jonka seassa on liemi päälle ja anna ryynien turvota pakkauksen ohjeen mukaan tarvittava aika. Sekoita kuskusia jotta ryynit irtoavat toisistaan. Ota kana uunista ja anna sen levätä folion alla viidestä kymmeneen minuuttiin. Viipaloi lintu terävällä reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Siivilöi kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja purista kaikki jäljelle jäänyt mehu mandariineista. Mausta kastike suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Asettele kanaviipaleet lämpimälle lautasella ja annostele kuskusia viereen. Leikkaa jäljellä olevat mandariiniviipaleet neljään osaan ja asettele ne annoksiin. Lusikoi annosten päälle kastiketta ja tarjoile oitis vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...