26. helmikuuta 2012

Lihamureke pinjansiemenillä


Punaviinillä ja suloisen suolaisilla sardelleilla maustettua lihamureketta jossa pinjansiemeniä ja luumuja. Räikeän punainen kastike sekä sekavan oloiset paistetut suikalevihannekset lisukkeena ja mustilla ryytineidon siemenillä viimeisteltynä.

Tämä mureke tuli mieleen viimeksi kun laiskuus iski, valmistin ison lihapullan koko sakille ja sen lisukkeeksi nopeasti paistettua naurista, sipulia, palsternakka sekä fenkolia hohtavan punaisen punajuurikastikkeen kera tarjoiltuna. Sain aikaiseksi kivan sekavan näköisen mutta mauiltaan monivivahteisen ruoan joka oli jymymenestys, vai pitäisikö nykyään sanoa jytky?

Blogista löytyy jo curryllä maustettu lihamureke sekä luumuilla täytetty lihamureke että suppilovahveroilla täytetty lihamureke ja nyt hiihtoloma aikoihin niitä ei voi olla liikaa joten tässä tulee taas yksi. Tämä on se toinen ja räikeämpi vaihtoehto hiihtolomalle, jolloin ruoan on oltava maittavaa mutta mutkattomasti valmistettua joskus hyvinkin puutteellisissakin olosuhteissa vieraassa lomamökissä. Olen hiihtolomilla laskettelun ohessa myös tapani mukaan tuttuun tapaan harrastanut ruoanlaittoa ja matkustellut aina hyvin varustettuna välttämättömimmät omat keittiövälineet mukanani.

Kuopuksen synnyttyä meillä oli kaveriporukan kesken tapana suunnitella koko viikon menyy lounaineen, kolmine ruokalajeineen iltaisin niiden sopivien viinien kanssa. Asia jota monen moni uuden vuoden aattona puheita pitävä arvohenkilökin kadehti mutta meillä menikin asian suunnitteluun montakin viikkoa jotta saimme yhteen sovitettua kaikki raaka-aineet joita meillä oli käytössä, kun sekä kalastajia että metsästäjiäkin oli mukana lasketteluporukassa. Kokoonnuimme Sama porukka kokoontui vuosittain yhteen, kolmesta eri maasta viettämään yhteistä laskettelulomaa. Asia joka valitettavasti nykyään on keskeytynyt vuosien mittaan tapahtuneiden suhdekoukeroiden takia. Samassa porukassa uusien puolisoiden lisäyksellä ei nykyään enää olisikaan yhtä hauskaa.

Lihamureke kuitenkin on helposti esiin loihdittava ja taattu menestys ja lomilla lihan voi ostaa valmiiksi jauhettuna sen itse jauhamisen sijaan jota muulloin suosittelen lämpimästä jotta tiedät mitä ruoaksi sisältää. Tämän lihamurekkeen taikina maustetaan punaviinillä, ja se saa räikeän punaisen värinkastikkeeseen kumppanikseen sekö punaviinistä että punajuurista, ja maku yhdistelmänä se on huikea omassa yksinkertaisuudessaan nopeasti paistettujen vihannesten kera.

Tämä ruoka sisältää kuitenkin sekä gluteenia että hiilihydraatteja korppujauhojen muodossa joten se ei sovi karppaajille eikä keliaakikoille ja laktoosia tässä ruoassa ei ole.

Sardellit ovat osa sekä mureketta että kastiketta, kumpikaan ei maistu sardelleille, mutta tämä ruoka ei sovi kalalle allergisille. Sardellit antavat ruoalla vain suolaista makua, sekä syvyyttä ja ne hajoavat olemattomiin eikä niitä millään löydä ruoan seasta. Pinjansiemenet taas ovat kivaa rapeaa suutuntumaa pehmeän lihamurekkeen keskellä. Punaviini ajaa murekkeessa nesteen osan, samalla kun se antaa murekkeelle hieman hapokkuutta hapanleivän kera, ja kummatkin tasapainottavat luumujen makeutta. Ja luumujen puutteessa voit käyttää rusinoita.

Nigella on mustia sipulille maistuvia siemeniä, ja ne ovat kiva tapa viimeistellä ja samalla maustaa annoksia. Joskus Nigellan siemeniä virheellisesti kutsutaan mustiksi seesaminsiemeniksi, mitä ne eivät ole. Nigella on suomeksi ryytineito tai musta kumina, joskus siitä käytetään virheellisesti nimeä Rooman kuminaa, joka taas vuorostaan on jeera, ja sekään ei ole kumina, vaikka se englanniksi on cumin.

Ruoka valmistuu helposti omassa rauhassaan uunivuoassa tai leipävuoassa mutta toiminta valmiille ja ahkerammalla henkilölle suosittelen tätä samaa tapaa maustaa lihapulliin, kepakkoihin tai jauhelihapihveihin. Tällä reseptillä saat ruokittua normaalin neljän hengen perheen, vähän lisäämällä lisukkeita perunasoseella, leivällä ja salaatilla tästä riittää jopa noin kuudelle hengelle.

Pinjansiemenillä ja sardelleilla maustettu lihamureke:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl punaviiniä
600 g jauhelihaa
1½ dl hapanleipää
4 sardellia
1 dl pinjansiemeniä
kourallinen kuivattuja luumuja
1-2 tl kuivattua basilika
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
öljyä voiteluun

Sekavat lisukevihannekset:
1 iso sipuli
1 palsternakka
1 fenkoli
3 porkkanaa
1 nauris
1 selleri
1 valkosipulinkynsi
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen
nauriin lehtiä viimeistelyyn

Räikeän punainen kastike:
Mirepoix; selleriä, porkkanaa ja sipulia
rasvaa lihamurekkeesta
1 valkosipulinkynsi
2 sardellia
1 tl kuivattua oreganoa
1 punajuuri
1 dl punaviiniä
suolaa
mustapippuria

viimeistelyyn:
nauriin lehtiä
ryytineidon siemeniä

Pinjansiemenillä ja sardelleilla maustettu lihamureke:
Raasta hapanleipä ja kaada se kulhoon. Lisää viini sekä sardellit ja anna hapanleivän imeä itseensä nestettä. Sekoita kunnolla ja anna leivän tekeytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa luumut pieniksi paloiksi. Lisää kulhoon liha, pinjansiemenet, luumunpalat sekä mausteet ja muna. Sekoita kaikki kunnolla keskenään. Taikinan voi antaa tekeytyä jääkaapissa tunnin parin jos haluaa. Muovaile taikinasta voideltuun uunivuokaan mureke, tai pane se öljyttyyn leipävuokaan. Paista mureketta uunissa 175 asteessa kolmet vartista tuntiin kunnes se on valmista. Ota mureke ulos uunista ja annan sen vetäytyä vähintään vartin enne sen leikkaamista. Leikkaa murekkeesta noin sentin paksuisia viipaleita.

Sekavat lisukevihannekset:
Leikkaa nauriin lehdet irti ja pese ne huolellisesti ja anna kuivahtaa. Kuori kaikki vihannekset. Suikaloi sipuli ja fenkoli, ja leikkaa sekä porkkana, selleri, palsternakka ohuiksi tikuiksi. Paista kaikki sekaisin kuumalla pannulla öljytilkassa kunnes vihannekset ovat saaneet hieman väriä pintaan. Mausta oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Viimeistele annokset nauriin lehdillä ja tarjoile ne oitis.

Räikeän punainen kastike:
Kuori ja paloittele juurekset pieniksi. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna kummatkin, valkosipuli aivan pieneksi. Kuullota vihannekset pehmeiksi tilkassa öljyä. Lisää lopussa valkosipuli sekaan ja anna sen paistua mukana kunnes sen tuoksu on levittynyt keittiöön. Kaada päälle viini, lisää oregano sekä sardellit ja anna kastikkeen kiehua. Keitä kokoon mutta varo keittämästä kastiketta aivan kuivaksi. Lisää hieman vettä jos siihen on tarvis. Siivilöi kastike ja lisää sekaan murekkeesta valunut este.

Annosten kokoaminen:
Leikka murekealat kahteen samankoiseen osaan ja asettele ne vierekkäin lämpimille lautasille mureketta. Lisää viereen paistettuja vihanneksia ja lusikoi sekä viereen että ympärille punaista kastiketta. Koristele annokset nauriin lehdillä ja viimeistele ne ripottelemalla ryytineidon siemeniä annokselle. Tarjoile annokset perunamuusin, ja raikkaan vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...