16. helmikuuta 2012

Vadelmainen samppanjahyytelö


Framboises en gelée de champagne. Vadelmia ja aitoa ranskalaista samppanjaa. Eloisasti helmeilevää samppanjaa, auringon kypsyttämiä punaisia makeita vadelmia ja raikasta sitruunankuorta ohuina nauhoina herkullisesti yhdistettynä vadelmaisena samppanjahyytelönä. Makeaa jälkiruokahyytelöä kuohuviinistä, sitruunasta ja tuoreista vadelmista.

Monen mielestä optimaalinen yhdistelmä samppanjalle ovat tuoreet mansikat, ja tästä olen jyrkästi erimieltä. Kaikista parhaimmaksi kokemani yhdistelmä samppanjan kanssa ovat vadelmat, mutta kuten kaikki muukin ruokaan ja juomaan liittyvä on se aina makuasia, mutta tämä yhdistelmä riippuu myös itse samppanjasta, sopiiko se vadelmien kera vai ei.

Viimeinen ateria on nyt helmikuun 2012 ruokahaaste, ja koska tällä kertaa emännöin kyseistä ruokahaastetta en itse saa osallistua siihen. Tämä on se jälkiruoka jonka itse olisin viimeisellä ateriallani valinnut seuraamaan pihvi kahdelle Bearnaisehillokkeen kera, ateria joka olisi aloitettu Toast Skagenilla mutta vasta eilisen Herkkusuun lautasen kaksivuotispäivän takia sain vasta tänään julkaistua. Framboises en gelée de Champagne, vadelmia samppanjahyytelössä, koska huomenna voin jo olla aivan toisesta mieltä viimeistä ateriasta.

Tarjoilemalla samppanjaa juhlistat pienenkin tilaisuuden helpolla tavalla, ja sama pätee myös jälkiruokaan. Jokainen jälkiruoka jossa on tippakin samppanjaa on aina ylellisempi kuin sama ruoka tavallisesta valkoviinistä valmistettuna. Eikä kuulostakin paljon herkullisemmalta, vadelmainen samppanjahyytelö, kuin valkoviinihyytelö tai kuohuviinihyytelö vadelmilla?

Mutta aidon samppanjan puutteessa syystä tai toisesta, voi sen korvata kuohuviinillä kuten esimerkiksi Italialaisella proseccolla, spumantella, Espanjalaisella cavalla, tai Saksalaisella sektillä. Ja joitakin testattuja aminitsemisen arvoisia kuohuviinejä sekä aitoja samppanjoita löydät Herkkusuun lasissa viiniblogista.

Tämä on aikuisille tarkoitettu jälkiruoka, ja viinistä valmistettu hyytelö on aina takuuvarma herkku aterian päätteeksi. Samppanjahyytelö valmistetaan tavallisesta liivatteesta ja tällä tavalla kuohuviinin alkoholi jää hyytelöön mutta agar-agaria käyttämällä saati siitä sekä kasvissyöjille että vegaaneille sopivan jälkiruoan. Huomaa vain että agar-agaria käytettäessä hiutaleet lisätään aina kylmään nesteeseen ja keitetään, joten se ei sisällä enää yhtään alkoholia. Asia joka on hyvä muistaa jos ruokapöydässä on läsnä lapsia tai aikuisia jotka syystä tai toisesta eivät halua, tai voi, nauttia alkoholia. On hyvä myös muistaa että liivatteesta valmistettu hyytelö ei kestä huoneenlämpöä pitkiä aikoja, joten sitä ei voi jättää odottamaan tarjoilua kylmän jääkaapin ulkopuolelle, kun taas agar-agarista valmistettu hyytelö puolestaan kestää myös huoneenlämpöä ja sen voi jopa valmistaa huoneenlämmössä, tällöin hyytelöityminen vain voi kestää pidempään.

Samppanjahyytelön toiseksi tärkein osa ovat vadelmat, joista jo mainitsinkin. Ja tässä tapauksessa on vaikeaa tehdä päätös käyttääkö tähän tuoreita vadelmia vai pakastettuja. Tuoreet vadelmat ovat kesällä parhaimmillaan, ja nyt sydäntalvella ne eivät ole sesongissa ja tuodaan tänne Suomeen jostain kaukomailta. Nyt talvella on kylmää ulkona, joten tähän vuoden aikaan ei välttämättä tarvitse jäisten vadelmien samalla tavalla kuin kesähelteellä. Jäiset vadelmat edesauttavat hyytelön muodostumista ja jälkiruoka on nopeammin nautittavissa, ja pakastetut vadelmat pakastettiin juuri silloin kun ne olivat parhaimmillaan kesällä, ne eivät ole matkustaneet toiselta puolelta maapalloa puoliraakoina. Joten sinä itse päätät mitä vadelmia käytät. Sitruunankuori antaa annokselle kivaa raikkautta, ja koska siitä käytetään sen kuori suosittelen sinua käyttämään Luomusitruunaa. Luomun puutteessa tavallinen sitruuna on pestävä ja huudeltava kunnolla. Mutta nyt haluaisin palata taas takaisin siihen samppanjaan.

En henkilökohtaisesti pidä hyvin makeista jälkiruoista, enkä yhtään sen enempää makeasta samppanjasta ja se muodostaa seuraavan pienen pulman joka sinun on itse ratkottava. Käytätkö makeaa samppanjaa vai lisäätkö hyytelöön sokeria? Itse valitsen puolimakean samppanjan ja tämän vain siitä syystä että haluan hyytelöön jäävän ne satunnaisesti samppanjakuplat kun hyytelö ehtii vangita sisäänsä tekeytyessään. Tämä on tosiasia, samppanjan helmeilevät kuplat häviävät valitettavasti sinä aikana kun hyytelö tekeytyy ja hyytyy, joten vain samppanjan maku, ja sen nimi, jää meille maistettavaksi ja vain joskus harvoin hyytelön sekaan jää pienen pieniä ilmakuplia muistuttamaan samppanjan eläväisestä ja iloisesti kuplivasta sielusta.

Samppanja taas väljähtyy silmänräpäyksessä koska sokerin lisääminen sen sekaan nopeuttaa kuplien häviämistä juomasta joten jos haluat hyytelöstäsi hyvin makean on sinun aloitettava keittämällä sokeriliemi jolla jälkiruoka makeutetaan. Jollet halua hyytelöstä liian makeaa voit jättää sokeriliemen käytön sikseen ja lisätä hyytelöreseptiin sokeriliemen vesimäärä samppanjana jolloin yksi pullollinen samppanjaa riittää vähän niukasti jälkiruokaan kuudelle. Liota liivate kuten reseptissä, mutta purista siitä suurin osa liotusvettä pois, ja sulata se pienessä kattilassa koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä niukassa vedessä ja lisää se tämän jälkeen samppanja sekaan.

Aina liivatetta käyttäessä suosittelen ettei hyytelönestettä liivatteen lisäämisen jälkeen vispata, koska se muodostaa hyytelöön ilmakuplia, ja tämä on se ainoa kohta jossa suosittelen vispilän käyttöä hyytelön valmistukseen. Vispaaminen antaa hyytelölle lisää kuplia. Muista vain samppanjan yhteydessä että kaikki sekoittaminen ja vispaaminen vähentää samppanjan kulia vielä entisestään. Näin pitkälle kaikki hyvin kun olet päättänyt miten ja mitä samppanjahyytelöön käytät, on tämän jälkeen aika päästä toimeen. Hyytelön voit valmistaa joko isoon hyytelömuottiin tai vuokaan mutta kakista juhlavimmaksi saat se kun jokainen saa oman lasillisen samppanjahyytelöä aterian päätteeksi. Tällä reseptillä valmistat samppanjahyytelöä kuudelle hengelle.


Vadelmia samppanjahyytelössä

5 dl samppanjaa
4 liivatelehteä
150 g vadelmia
1 sitruunankuori

Sokeriliemi:
3 dl vettä
55 g sokeria

Sokeriliemi:
Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä kattilaa miedolla lämmöllä aika ajoin sekoittaen kunnes kaikki sokeri on liuennut veteen. Nosta lämpöä ja anna sokeriliemen kiehahtaa ylös. Laske tämän jälkeen lämpö taas miedoksi ja anna sokeriliemen lempeästi poreilla viitisen minuuttia.

Vadelmainen samppanjahyytelö:
Pese sitruuna kunnolla ja anna sen kuivua kunnolla. Pane liivatelehdet kulhoon runsaaseen kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi. Poista liivate liotusvedestä ja purista niistä pois liika vesi. Lisää liivate lämpimän sokeriliemen sekaan ja sekoita kunnes kaikki liivate on liuennut sokeriliemeen. Kaada kattilaan samppanja ja sekoita. Anna hyytelön tekeytyä viileässä, tai ulkona kylmässä noin tunnin verran kunnes se tullut vähän paksummaksi ja alkaa hieman jo jähmettyä. Raasta sitruunankuoresta pitkiä siroja nauhoja. Asettele vadelmat kerroksittain ja lomittain sitruunankuoripalojen kanssa kauniisiin annoslaseihin tai hyytelömuottiin. Kaada hyytelöä vadelmien päälle ja anna samppanjahyytelön jähmettyä kokonaan jääkaapissa. Tämä kestää noin neljästä kuuteen tuntiin. Tarjoile vadelmainen samppanjahyytelö oitis kylmänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...