22. toukokuuta 2012

Kalapihvit ananassalsalla



Keitettyä lohta, tonnikalaa, kirjolohta, haukea tai siikaa, joko tähteeksi jäänyttä keitettyä kalaa tai kalaa suoraan säilykepurkista sipulin ja eilisten keitettyjen perunoiden lisäksi muodostaen maukkaita kalapihvejä, jotka tajoillaa raikkaan ananassalsan kanssa.

Nämä olivat alkujaan Australialaiset tonnikalapihvit jonka valmistamisen opin opiskelijakaverilta mutta vuosien mittaan niitä on kerrasta toiseen muunneltu kalapihveiksi riippuen siitä mitä kalaa on milloinkin ollut tarjolla valmiiksi kypsytettynä. Tämä on hyvä tapa hyödyntää ne eiliset keitetyt perunat ja se kylmä kala jääkaapista. 

Salsaa tekeytymässä
Näitä kalapihvejä on tosiaan valmistettu sekä kalantähteistä että suoraan purkista tulevasta tonnikalasta ja lohesta, parhaiten tähän kuitenkin toimii keitetty kala tai veteen säilötty öljyyn säilötyn kalan sijaan. Meillä on viime aikoina ollut tarvetta hyvin helposti syötävälle ruoalle, ja tämä on sitä samaa sarjaa, vaikkei ole hampaita joilla pienentää ruokaa saa ruoka kuitenkin olla maittavaa, ei edes pullamössön tarvitse olla tylsää.

Tärkein asia tämän ruoan onnistumisessa on ettei paista pihvejä liian kuumalla, muttei liian matalallakaan lämmöllä. Pannun on oltava kuuma ennen kuin sinne lisätään rasva ja tämän jälkeen vasta kalapihvit. Itse paistan voissa johon lisään öljyä, ja pihvi paistetaan vain kerran kummaltakin puolelta, sitä liikaa edes takaisin käännellessä se menee hyvin helposti rikki. Riippuen minkä koostumuksen pihveilleen haluaa, survotaan ainekset vain karkeasti sekaisin, tai soseutetaan joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Mutta mitä hienommaksi pihvitaikina on soseutettu, sitä huonommin se pysyy koossa. Meillä kaikki sattuneesta syystä soseutettiin sauvasekoittimella hienon hienoksi, mutta on kivaa kun pihveissä on hieman pureskeltavaa, joten suosittelen sipulin lisäämistä vasta soseuttamisen jälkeen, tai sekoittaa pihvitaikinan käsipelillä niin saa tarpeeksi karkean koostumuksen. 

Kalamureketaikina
Pihveissä on keitettyjä perunoita, joten tämäkin ruoka menee hyvin sekä kalan että perunoiden puolesta toukokuun hävikistä herkuksi tempauksen hengessä. Perunat voi tietenkin keittää pihveihin, tällöin ne kannattaa keittää kuorineen ja kuoria vasta jäähtyneinä ennen pihvitaikinaan lisäämistä.

Muna on pihvien sitova ainesosa ja käytän tähän yleensä vehnäjauhoja leivittämiseen, samalla tavalla kuten reseptissäni risottopihvit, mutta ne voi korvata riisijauhoilla tai maissijauhoilla jos haluaa välttää gluteenia. Jauhojen määrä riippuu tietenkin kalasta, mitä lajiketta se on ja miten se on kypsennetty, joten niiden määrä vaihtelee kerrasta toiseen. Kokeile oletko saanut oikean koostumuksen pihveille koepaistamalla pieni pihvi, ja lisää jauhoja pihvitaikinaan jollei pihvi pysy koossa. 

FIleoidut tomaatia
Talvella tähän käytetään tavallista keltasipulia mutta nyt näin kesällä kannatta hyödyntää tuoretta kevätsipulia, ja myös kapris sopii tähän hyvin, pari ruokalusikkalista hienonnettuna on hyvä määrä. Nämä kalapihvit ovat myös hyvää retkievästä, ne pysyvät hyvin koossa ja maistuvat hyvälle kylminäkin, ja ovatkin monta kertaa olleet mukana retkieväänä tai lounaana. 

Ananassalsan taas valmistin grillikauden avaukseen valmistetun ananaschutneyn lopusta lisäämällä sinne tomaattifileekuutioita, sipulia sekä kuutioitua kurkkua jotka saivat maustua mausteliemessä huoneenlämmössä noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.  Tämä jotta raaka sipuli hieman kypsyy ja siitä tulee miellyttävämpää syödä.  Tällä reseptillä saat kalapihvejä oli ne sitten tähteeksi jääneestä lohesta tai suoraan tonnikalapurkista neljälle hengelle tuttuun tapaan.

Kalapihvit

200 g keitettyä lohta
2 isoa perunaa
1 sipuli
1-2 tl korianterinsiemeniä
1 kananmuna
1-2 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Ananassalsa

3 dl ananaschutneytä liemineen
½ sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 iso tomaatti
20 cm kurkkua
tuoretta korianteria

Ananassalsa:
Huutele korianterin varret ja anna niiden kuivahtaa. Pese tomaatit ja anna niiden kuivahtaa. Kuori kurkku ja leikkaa se noin peukalon pään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista niiden siemenet joko veitsellä leikkaamalla tai lusikalla kaapimalla. Kuori sipuli ja hienonne se pieniksi kuutikoiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Lisää tomaatti, kurkku, sipuli ja valkosipuli ananaschutneyn sekaan ja sekoita. Anna tekeytyä puolisen tuntia, tai peitä muovilla ja säilytä jääkaapissa kunnes on aika tarjoilla ananassalsa. Lisää viimetipassa hienonnettuja korianterinlehtiä ja tarjoile salsa.

Kalapihvit:
Kuori sipuli ja hienonna se. Hienonna korianterin siemenet morttelissa. Pane kala kulhoon perunan kanssa ja survo ne hienoksi jos haluat karkeampia pihvejä. Lisää kulhoon ripaus suolaa ja pippuria, sipulisilppu, korianteri ja kananmuna ja sekoita kunnolla. Jos haluat hienojakoisia pihvejä soseuta kaikki vasta nyt sauvasekoittimella. Lisää pihvitaikinaan jauhoja sitä sekoittaen kunnes se on tarpeeksi paksua ja pysyy koossa sitä paistettaessa. Koepaista pieni kalapihvi ja lisää jauhoja kunnes pihvit pysyvät koossa. Paista kalapihvit kummaltakin puolelta kullanruskeiksi ja tarjoile ne ananassalsan ja raikkaan vihreän salaatin kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...