8. elokuuta 2012

Sekamarjahillo



Mansikkaa, vadelmaa, nektariinia, karviaismarjoja, valkoherukkaa, Saskatooneja, mustaherukkaa, viherherukkaa ja nektariinia. Siitä muodostuu tämän vuoden sekamarjahillo vai pitäisikö sen olla sekämarjahedelmähilloa?

Joka vuosi kun kesällä keittelen hilloa tulee sama ongelma eteen, hilloa on pienen pieni tippa enemmän kuin mahtuu hillopurkkiin. Joskus hillo syödään heti kun se on valmista joten siitä ei sinänsä muodostu ongelmaa, toisinaan taas kun keittää enempää kuin yhtä hilloa samana päivänä ongelmaan onkin hyvä ratkaisu, sekamarja-hedelmähillo.

Viher ja valkoherukkaa
Nyt viimeksi hillosta tuli aivan mahtavan aromaattista ja herkullista, enkö jopa kehuisi sitä hienostuneeksi. Hillon makua ei sinänsä voi kuvailla miksikään koska se koostuu niin monesta eri marjasta ja hedelmästä koska tähän hilloon päätyi mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa, viherherukkaa, valkoherukkaa, Saskatooneja joita myös kutsutaan mustikkapuun marjoiksi, karviaismarjaa sekä tuoreita nektariineja ja luumuja kun niitä myös sattui olemaan käsillä.

Saskatoon on pohjois-Amerikasta kotoisin oleva korkea pensas jota myls kutsutaan mustikkapuuksi, ja suomeksi myös marjatuomipihlajaksi ja sitä kasvaa monessa pihassa pensasaitoina. Saskatoonpensaan marja on syötävä ja muistuttaa maultaan hyvin paljon mustikkapensaan marjoja. Huomaa että on myös jalostettuja lähisukulaisia jotka välttämättä eivät ole samaa marjatuomipihjalaa ja joiden marjat eivät välttämättä sovellu syömiseen. Näitä saskatooneja saat lähiruokana ja itsekerättynä täällä Tampereen seudulla Yrjölän marjatilalta Hämeenkyröstä.

Sekahillon keittäminen tapahtuu samalla tavalla kuten kaiken muunkin hillon keittäminen, marjat ja hedelmät huuhdellaan ja keitetään sokerin kanssa hilloksi, vaahto kuoritaan ja se purkitetaan huolellisesti puhdistettuihin purkkeihin. Määrä marjoja ja hedelmiä on samassa suhteessa, jolleivät marjat ole hirveän happamia, mutta tässä hillossa happamuus oli makeuden kanssa oivallisessa tasapainossa jollaista harvoin olen tavannut. Herukoiden kirpakkuus sopii hyvin yhteen luumujen, nektariinien ja mansikoiden sekä vadelmien kanssa yhteen ja tulos on ilman mitään lisättyä makua aivan mahtava. 

Saskatooneja
Hillo syntyi siitä että vadelmahilloa jäi liikaa yli, panin sen sivuun kulhoon jääkaappiin odottamaan syöjäänsä. Myöhemmin illalla olin jo puurtanut monen hillon parissa ja olin saanut jonkun toisenkin hillon jämät jääkaappiin kunnes heitin kaikki hillonjämät luumujen ja nektariinein kanssa takaisin kattilaan lisäsäin tuoreita karviaismarjoja ja keitin hilloa sokerin kanssa. Hyvä tapa saada jotain uutta ja yllättävää hilloa talveksi säilöön, muista vain kirjoittaa ylös mitä milloinkin hilloosi ja miten paljon suhteessa toisiinsa käytät jos vaikka saat aikaiseksi erittäin hyvän aromaattisen hillon, kuten tämä on.

Tästä sain vain yhden ja juuri sopivan määrän hilloa yhteen hillopurkkiin ja päivän huipennus oli menestys. Tämä on hieman löysempää hillon koska siihen käytetään tavallista taloussokeria hillosokerin sijaan joten se sopii hyvin lettujen tai pannukakun kanssa syötäväksi. Hillo säilyy tuttuun tapaan noin vuoden avaamattomana viileässä säilytettynä. Avattu purkki kannattaa hyödyntää parin viikon, korkeintaan kuukauden sisään ja säilyttää jääkaapissa. Saat tällä reseptillä yhden ison hillopurkin sekamarjahilloa.

Sekamarjahillo
1 kg marjoja ja hedelmiä
500 g sokeria

Huuhtele marjat ja hedelmää huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan lävikössä. Punnitse marjat ja pane ne kattilaan ja paloittele isot marjat ja hedelmät pienimmiksi ja poista niistä kivet. Lisää puolisen desilitraa kylmää vettä ja kiehauta marjat ylös. Lisää sokeri ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Kuori pinnalle muodostunut vaahto isolla lusikalla pois hillosta. Anna hillon tekeytyä kattilassa viitisen minuuttia ennen kuin kaadat sen huolellisesti puhdistettuun isoon lasipurkkiin. Sulje heti hillopurkin kansi tiivisti, anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät sen viileään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...