19. syyskuuta 2012

Keltahernepihvit mangokastikkeella




Vegaani keskiviikon mukaisesti tänään olisi tarjolla keltaisista herneistä, mothpavuista sekä mustista pavuista valmistettuja kuivatuilla suppilovahveroilla sekä tuoreella basilikalla maustettuja vegaaneja hernepihvejä tulisella chilillä ja inkiväärillä maustetulla mangokastikkeella sekä timjamilla maustetuin kuminaperunoiden ja raikkaan kaalisalaatin kera tarjoiltuna.

Mangokastiketta
Meillä lohkoperunoita tarjoillaan usein jonkin majoneesi kastikkeen kanssa, myös Coleslaw on suosittu seuralainen ruoalle mutta kumpikaan ei nyt tule kysymykseen kun on vegaanista keskiviikosta kysymys, joten valmistinkin mangosta kastiketta ja tein kaalin salaatin vinaigrette kastikkeella ja jätin pois porkkanan. 

Voit halutessasi tietenkin käyttää porkkanaa tähän lisukesalaattiin samalla tavalla kuin Coleslawissa konsanaan. Mangokastike saa tulisuutta sekä inkivääristä että tuoreesta chilistä, ja voit itse säädellä sen tulisuuden haluamallasi tavalla.

Punaisia chilejä
Olisin oikeasti halunnut tähän perunan sijaan käyttää bataattia, koska se olisi paremmin sopinut ruoan värimaailmaan, mutta koska puolisoni ei oikein ole innostunut bataatista, ja joudun valikoimaan sen käyttöä harvoihin kertoihin. 

Vegaanit vieraamme kuitenkin oli kanssani samaa mieltä kanssani, kun asiasta heltiä kysyin, ettei bataatti olisi tähän ollut ollenkaan huonompi vaihtoehto, joten suosittelenkin että sinä käytätä bataattia tavallisten perunoiden sijaan.

Keltaisia herneitä
Käytin näihin pihveihin sekä herneitä että papuja, keltaisia herneitä joita olen jo käyttänyt joulukinkusta keitetyssä perinteisessä hernekeitossa, mothpavuista joita olen käyttänyt reseptissäni Mothpapupata sekä lammascurry jossa ne idätin, ja mustia papuja joita olen käyttänyt ennenkin vegaaneissa pihveissä, myskikurpitsapihveissä.

Voit liottaa sekä herneet että pavut samassa vedessä, muista vain vaihtaa liotusvesi kerran, pari kun liotat niitä yön yli. Herneiden ja papujen jauhamiseen kannattaa myös käyttää hieman vettä jotta ne soseutuvat tarpeeksi, mutta tämän vesimäärän on kuitenkin oltava niin pieni kuin vain mahdollista, koska taikinan on tarkoitus tulla kiinteäksi, ja tähän tarvitaan jauhoja ja mitä enemmän jauhoja joudut käyttämään, sitä enemmän pihvit maistuvat juuri sille, jauhoille. Käytin tähän taas riisijauhoja jotta myös keliaakikot voivat syödä näitä hernepihvejä, mutta voit yhtä hyvin käyttää tavallisia vehnäjauhoja näihin pihveihin. 
Huuhdeltua basilikaa

Jauhojen määrä vähän kuitenkin vaihtelee kerrasta toiseen papujen ja herneiden iän mukaan, johtuen siitä miten kauan herneet ja pavut ovat olleet kuivattuina. Mitä tuoreempia herneitä ja papuja, sitä vähemmän pääsääntöisesti tarvitsee lisätä vettä mureketaikinaan, ja tästä johtuen jauhojen määrä vaihtelee.

Maustoin pihvit tuoreella basilikalla, ja sitä nämä pihvit vaativat aika paljon, lisäsin sekaan myös kuivattuja suppilovahveroita joita olen taas käyttänyt hirvipaistin kuorruttamiseen, ja kanelia käytin jotta saisin säestettyä suppilovahveroiden makua. 

Suppilovahverojauhetta
Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää kuivattua kuivatusta rakkolevästä valmistettua merileväjauhetta suppilovahveroiden sijaan maustumaan näitä hernepihvejä, joita myös käytin reseptissäni lohipiirakka mustalla riisillä sekä pitkäpippuri silakat. Tällä reseptillä saat reilusti ruokittua nälkäisenkin kuuden hengen vegaanijoukon, ja jollei nälkä ole suuri tai tämä lämminruoka on osana isompaa atrian kokonaisuutta alkuruoan ja jälkiruoan kanssa, riittää tästä hyvin kahdeksallekin hengelle.

Keltahernepihvit:
5 dl herneitä ja papuja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 nippu tuoretta basilikaa
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita
½-1 dl riisijauhoja
2 tl valkopippuria
1-2 tl kanelia

Kaalisalaatti:
200 g kaalia
3 rkl liiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Timjamiset kuminaperunat (tai bataatit):
600 g perunoita (tai bataattia)
oliiviöljyä
2 tl kuminaa
1 rkl kuivattua timjamia
suolaa
musta pippuria

Tulinen mangokastike:
1 mango
1 punainen chili
3-5 cm tuoretta inkivääriä
1 sipuli
3-4 rkl viinietikkaa
suolaa

Timjamiset kuminaperunat:
Pese perunat (tai bataatit) kunnolla ja harjaa ne. Anna niiden kuivahtaa. Leikkaa perunat tasakokoisiksi lohkoiksi ja pane ne öljytilkalla voideltuun uunivuokaan. Lisää sekaan kuminaa ta murenna päälle kuivattua timjamia. Kypsennä perunat uunissa 20 asteen lämmössä noin 40 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen värin pintaan. Sekoita perunoita kypsennyksen aikana pari, kolme kertaa. Mausta perunat suolalla ja mustalla pippurilla.

Kaalisalaatti:
Raasta kaali hienon hienoiksi ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Puserra kaalisuikaleita jotta niistä lähtee mehut liikkeelle. Lisää sekaan viinietikka ja öljy ja sekoita kunnolla. Mausta kaalisalaatti suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla suoraan myllystä ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä kunnes on aika tarjoilla se.

Hernepihvit:
Mittaa 5 desilitraa herneitä, mothpapuja sekä mustia papuja kulhoon. Kaada päälle runsaasta vettä ja anna niiden nesteytyä yön yli huoneenlämmössä. Vaihda liotusvesi uuteen kerran, pari liotuksen aikana. Valuta liotusvesi pois herneistä lävikössä. Huuhtele basilika huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Pane herneet ja pavut monitoimikoneeseen. Kuori sipuli ja hienonna se karkeasti. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna myös ne. Halkaise tuore chili ja kaavi se sisustasta pois sen siemenet ja valkoiset kalvot jollet halua pihveistäsi tulisia. Hienonna chili mutta säästä puolet kastikkeeseen, ja lisää se murekkeen sekaan. Riivi basilikanlehdet varsistaan ja hienonna niitä karkeasti, lisää basilikasilppu mureketaikinaan. Lisää murekkeeseen myös suppilovahverojauhetta, kanelia ja suolaa. Soseuta pihvitaikina tasaiseksi taikinaksi. Lisää vettä pienissä erissä jos herneet ja pavut jäätävä liian isoiksi paloiksi. Varo kuitenkin liioittelemasta veden kanssa jottei taikinasta tule liian vetelää., taikinan ei tule olla aivan tasaista vaan hieman karkeaa jossa pieniä sattumia, ja lisää riisijauhoja mureketaikinaan kun olet saanut jauhettua taikinan sopivaksi. Mausta mureke suolalla, ja tee paistokoe, paista pieni murekenokare kuumalla pannulla ja tarkista sen maku, lisää suolaa oman makusi mukaan, ja lisää riisijauhoja jollei pikkupihvinen pysy koossa ja jatka kunnes olet saanut taikinan makuiseksesi ja koossa pysyväksi. Anna pihvitaikinan tekeytyä noin puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muovaile mureketaikinasta käsin litteitä pihvejä ja paista ne kullan värisiksi ja pinnalta rapeiksi keskilämmöllä öljytilkassa.

Mangokastike:
Leikkaa mango siemen kummaltakin puolelta. Kuori mango perunankuorijalla ja paloittele karkeasti kuutioiksi. Kaavi kaikki hedelmäliha irti lusikalla ja ota talteen kaikki mehu kulhoon. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuori ja raasta inkivääri hienosti ja lisää inkivääri chilin, sipulin valkosipulin ja viinietikan kanssa kulhoon. Surauta kaikki kulhossa olevat ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen ripaus suolaa oman makusi mukaan. Peitä kulhon tiivistä muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään jotta sen maut nivoutuvat toisiinsa.
Tarjoile pihvit lämpiminä lämpimältä lautaselta kaalisalaatin, timjamilla maustettujen kuminaperunoiden ja chilillä maustetun mangokastikkeen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...