1. joulukuuta 2012

Kuusenkerkkäpiparit



Perinteisten  piparkakkumausteiden lisäksi kuusenkerkällä ja chilillä maustetut kokojyvästä leivotut piparkakut. Herkullinen mutta hieman vaikealeivottavampi piparkakkutaikina, joka kuitenkin ehdottomasti on vaivansa arvoinen.

No niin nyt se taas alkoi, se joulun odotus pikkujouluineen ja jouluruokien valmisteluineen. Aloitan yleensä jo ruokakomeron täydentämisen joulu mielessä aikaisin syksyllä jo lokakuussa mutta tänä vuonna on ollut kaikenlaista hässäkkää varsinkin blogin suhteen, joten en ole samalla tavalla vielä valmistautunut. joulukuun alku yllätti minut saapuessaan, vaikka sen allakasta näin. Päätin samalla osallistua kuukauden ruokahaasteeseen tällä reseptilläni. Voit käydä äänestämässä sitä Kärähtäneet ruokablogissa.

Kuusenkerkillä maustetut piparkakkupossut
Vaikka pysyn suvun perinteisessä piparkakkureseptissä kokeilen joko vuosi myös uusia tapoja piparkakkuihin. Osana tähän on piparkakkureseptien saaminen hieman terveellisempään suunta lisäämällä niihin esimerkiksi leseitä, nämä leseet vaan vaikeuttavat entisestään piparkakkutaikinan leivottavuutta ja olen tänä vuonna päätynyt kokojyväjauhoihin. Tämä piparkakkutaikina ei onnistunut alussa koska taikinaan päätyi vain pien osa jauhoista, joten vaikka piparit olivat aivan tajuttoman herkullisia, eivät ne pitäneet muotoansa ja valuivat ja levisivät pitkin uunipeltiä. 

Koska piparitaikina sisältää kokojyvää joista vain osa on sihdattuja ja hienoja, voivat piparit olla vaikeat saada tasareunaisiksi. Tämän on enemmän ulkonäköön vaikuttava haitta, jolla ei ole mitään vaikutusta piparein herkullisen makuun. Ja jos pidät pipareista kannattaa sinun myös kokeilla reseptejäni vanhan ajan piparkakut, vanhan ajan mausteiset piparit sekähelposti leivottavat piparkakut.

Herkullinen piparitaikina hupenee vauhdilla

Aromia joulukuusesta

Joulukuusen kerkät kerätään jo keväällä joulukuusista ja niistä valmistetaan kuusenkerkkäsiirappia.
Kuusenkerkkäsiirappi antaa näille piparkakuille kivan pihkaisen sävyn, joka sopii hyvin perinteisten piparkakkujen makumaailmaan. Jos olet kiinnostunut villien yrttien ja kasvien hyödytämisestä ruoakana kannatta sinun tutustua tekstiini villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen syventynyt asiaan. Kuusenkerkissä on paljon C-vitamiinia ja chili nopeuttaa aineenvaihduntaa joten nämä piparit sopivat hyvin hieman flunssaiselle, jos se jouluna pääsisi yllättämään. Jos haluat piparkakuista vegaaneja, voit korvata voin kookosrasvalla, tällöin suolaa voi lisätä hivenen enemmän. Vegaanina version ne sopivat myös laktoosille herkille, jollet halua käyttää laktoositonta voita. 

Potkua chilistä

Chili päätyi tähän taikinaan vähän sattumalta, ja sen voi halutessaan jättää pois jolloin piparit ovat perinteisemmät. Chilinä tähän käytin kuivattuja pieniä punaisia chilejä, peperoncinoja ja käytin tähän myös savustettua suolaa. Tämä piparkakkutaikina on niin herkullista, että vain pieni osa päätyy uuniin joten jos syöt jotain piparkakkutaikinaa, niin tämä on se jota kannattaa syödä. Piparit jäähdytetään kuumalla pellillä, ja tämän jälkeen ne siirretään ritilälle jäähtymään kokonaan jotta niistä saadaan pinnalta rapeita. Piparit voi halutessaan koristella tomusokerista valmistetulla sokerikuorrutuksella, löydät ohjeen reseptistäni vanhan ajan piparkakut. Vähän riippuen miten isoja tai pieniä piparkakkuja leivot, saat tällä reseptillä saat noin viitisen kymmentä piparkakkua jollet syö suurinta osaa taikinasta.
Vain osa piparitaikinasta saadan kaulittua


Tuliset kuusenkerkkäpiparit

200 g voita
2 dl ruokosokeria
1 tl muskotinkukkaa
1 rkl kanelia
½ rkl inkivääriä
½ rkl pomeranssinkuorta
½ rkl kardemummaa
½ tl neilikkaa
2 rkl korianterin siemeniä
(3 kuivattua punaista chiliä)
3-4 dl hienoja kokojyvä vehnäjauhoja
2 dl hienoja kokojyvä ruisjauhoja
1½ tl ruokasoodaa

Viimeistelyyn:
kaltattuja manteleita

Kalttaa mantelit ohjeen mukaan ja anna niiden kuivahtaa. Jauha kaikki kokonaiset mausteet hienoksi yksi kerrallaan morttelissa. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Ota sivuun yksi desi vehnää leipomiseen ja pane loput jauhot taikinakulhoon, lisää suola sekä mantelilastut ja sekoita kaikki keskenään. Lisää kattilaan sulaneen voin sekaan sokeri, siirappi ja jauhetut mausteet ja sekoita kaikki kunnolla. Odota kunnes sokeri ja siirappi ovat sulaneet, tai liuenneet, voin sekaan ja mausteet ovat sekoittuneet seokseen. Kaada lämmin mausteseos jauhojen päälle taikinakulhoon ja sekoita kunnes olet saanut aikaiseksi taikinan. Anna taikinan jäähtyä ja paisua huoneenlämmössä. Peitä kulho tiivisti muovilla tai pane ja muovipussiin ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään. Ota taikina ulos jääkaapista noin tunti ennen leipomista jotta piparkakkutaikina ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi. Kauli taikinasta parin, kolmen millin paksuinen levy kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pidä kaulin ja pöytä koko ajan jauhotettuna mutta älä lisää liikaa jauhoja. Ota muotilla haluamasi muotoisia pipareita. Asettele piparit väljästi voipaperille uunipellille. Halkaise kaltatut mantelit ja paina yksi manteli keskelle jokaista piparkakkua. Paista piparit 200 asteen lämmössä keskellä uunia noin 6-8 minuuttia. Anna piparien jäähtyä uunipellillä. Voit siirtää ne ritilälle kun ne ovat vähän jäähtyneet. Tarjoile kuusenkerkkäpiparkakut perinteisen punaisenglögin tai vaalean glögin kanssa. Säilytä piparit tiiviissä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...