27. joulukuuta 2012

Omenainen sellerikeitto



Sellerikeitto omenalla, vai omenakeitto sellerillä. Silkin pehmeä omenainen soseutettu sellerikeitto alkuruoaksi tai samettisen paksua lämmintä keittoa hiihtolenkin jälkeen talvella palatessa takaisin sisään lämpöön.

Pidän hyvin paljon sellerisoseesta ja meillä on sitä hyvin usein tarjolla lisukkeena ruoalle kuin ruoalle ja usein se esiintyy ruokapöydässämme seurana riistalla. Mutta jokin aika sitten näin televisiossa selleriomenakeiton, vai onko se omenasellerikeittoa? Mietin heti että sitä on kokeiltava ja ettei se voi mennä pieleen koska omena sopii erittäin hyvin yhteen sellerin kanssa ja olen tästä hetkestä lähtien halunnut valmistaa tätä keittoa, ei vain ole ollut sille otollista hetkeä kuin vasta nyt.

Tämä kyseinen omenasellerikeitto oli soseutettu ja luulin nähneeni tämän keiton valmistuksen Martha Stewart show’ssa jokin vuosi sitten mutta nyt kun etsin keittoa Marthansivuilta en löytänyt sitä siletä ollenkaan, joten josko vaikka muistan asian aivan väärin, missä keiton ensimmäiseksi näin eikä sitten kai keitto ollutkaan Marthan.

Omenia
Idea kuitenkin oli niin helppo ja tulos maukas että minun on pakko jakaa tämä kanssanne. Keitossa jonka jossain aikoinaan näin, oli valmistettu vain mukulaselleristä ja omenasta mutta puolison takia lisäsin tähän myös perunaa jotta puolisokin sai sosekeittoa. Puolisoni on allerginen omenalle joten saan aina joko valita milloin syön omenaa tai valmistaa hänelle oman version ruoasta joka sisältää omenaa, kuten esimerkiksi jouluksi rosollin joka vuosi ja samasta syystä valmistan omenasinappiakin vain itselleni pienissä erissä. 

Juuriselleri on täällä Suomessa joskus vähän hakosessa, sitä löytää vain pienen pieniä ja valmiiksi pilkottuja muoviin käärittyjä sellerin paloja. Tähän tarvitset joko ison palan, tai kokonaisen mukulasellerin, peruna antaa keitolle vain hieman paksuutta ja sen maun on tarkoitus jäädä vain taustalle säestämään selleriä ja omenaa. Jos käytät hyvin isoja omenia riittää vain yksi, muuten tähän uppoaa kaksi omenaa. Omenanlajike ei ole tärkeää muuta kuin että se saa olla jokin kirpeähköä lajiketta jottei keitosta tule liian imelän makea. Omena raastetaan keiton sekaan aivan viimehetkessä jottei se tummene rumaksi eikä keitto tummu vaan säilyttää kauniin helakan vaalean värinsä.

Voin voit korvata joko laktoosittomalla voilla jollet voi syödä laktoosia tai miedolla kasvisöljyllä jolloin keitosta tulee myös vegaaneillekin sopivaa syötävää ja jos käytätä liemikuutioita tai fondia pullosta lisää vettä kunnes neste juuri ja juuri peittää vihanneskuutiot. Tällä reseptillä saat lämmintä sosekeittoa arkiruokana neljälle hengelle tai alkuruoaksi kuudelle hengelle kun tarjoat sen osana isompaa ruokakokonaisuutta lämpimän ruoan ja jälkiruoan kanssa.

Omenasellerikeitto
1 sipuli
1 juuriselleri
3 perunaa
2 rkl voita
1 iso omena
1-2 tl suolaa
½ tl valkopippuria

Kuori sipuli ja hienonna se pieneksi. Kuullota sipulia voissa miedolla lämmöllä kunnes se on tullut pehmeäksi ja kauniin läpikuultavaksi. Kuori perunat ja juuriselleri ja kuutioi ne noin parin sentin paloiksi. Lisää kattilaan peruna ja selleri sekä vihanneslientä kunnes juurespalat nippa nappa peittyvät ja keitä vihannekset keskilämmöllä kypsiksi. Kaada keitinliemi siivilän läpi kulhoon ja ota sivuun, tarvitset sitä kohta. Kuori omena, raasta se ja lisää omenaraaste kattilaan. Soseuta vihannekset joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Kaada sose takaisin kattilaan ja lisää soseen sekaan keitinlientä kunnes olet saanut tarpeeksi paksun ja hieman juoksevan keiton. Mausta keitto suolalla ja valkopippurilla ja tarjoile heti lämpimänä syviltä lämpimiltä lautasilta tai keittokulhoista tuoreen leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...