20. helmikuuta 2013

Mustapapupaistos tofulla




Tofua ja mustia papuja nopeasti. Pikamarinoitua tofua ja mustia papuja kullan keltaisen kurkumariisin kanssa. Pikamarinoitua tofua paahdetun porkkanan, sipulin ja mustien papujen sekä kullan keltaisen kurkumariisin kera, nopeaa arjen vegaaniruokaa.

Tänään on taas vegaanikeskiviikko ja tällä viikolla se päätyi jopa omalle paikalleen keskiviikoksi, eikä siirtynyt torstaihin kuten viimeksi. Olen viime aikoina sivistänyt itseäni lukemalla vähän suomalaisesta ruoantuotannosta, asia josta minun on myönnettävä että olen järkyttynyt, ja asia johon palaan ajan kanssa takaisin.

Mustat pavut likoamassa

Mustia papuja

Ruoan idea oli yhdistää mustia papuja, joista on muodostunut suosikki tofun kanssa vegaaniksi ruoaksi. Näitä mustia papuja löytää nykyään myös isoista ruokakaupoista säilykkeenä kypsinä keitettyinä, mutta tämä ruoka valmistuu myös kuivatuista pavuista joita itse suosin. Liota aina pavut yön yli runsaassa vedessä, voit vaihtaa veden kerran, pari papujen liotuksen aikana ja hauduta ne miedolla lämmöllä kypsiksi ilman suolaa. Tällä tavalla kuoret eivät irtoa, eivätkä pavut tule kurttuisiksi toisin kuten suolatussa vedessä.

Kurkumariisin keittäminen

Keitän riisin siten että kaikki keitinvesi imeytyy riisiin, ja tämän saa aikaiseksi käyttämällä tarpeeksi niukasti vettä. Keitinveteen liukenee riisiä keittäessä meille terveellistä ravintokuituja joka on hyödyllisempää saada nautittua sen poiskaatamisen sijaan. Kaada riisi kattilaan ja lisää silmämääräisesti noin kolmasosan lisää vettä riisin pinnan yläpuolelle. Lisää keitinveteen ripaus kurkumaa joka antaa riisille kauniin keltaisen värin muttei mausta sitä melkein ollenkaan

Kaupasta ostettua tofua mustapapupaistokseen
Kiehauta riisi ylös miedosti suolatussa vedessä ja anna sen tämän jälkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenisen minuuttia kunnes riisi on valmista. Näin riisin seassa ei ole yhtään ylimääräistä vettä ja kaikki on imeytynyt riisiin. Sekoita haarukalla niin saat kypsästä riisistä ilmavaa. Tällä reseptillä saat ruokittua neljä henkeä vegaanilla mustapapupaistoksella ja keltaisella kurkumariisillä.

Tofupaistos mustilla pavuilla

300 g maustamatonta tofua
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 rkl soijakastiketta
2 dl mustia papuja
3 porkkanaa
öljyä paistamiseen
Kurkumariisi
1 tl kurkumaa
3 dl riisiä
4 dl vettä

Viimeistelyyn:
paahdettuja seesamin siemeniä
tuoretta ruohosipulia

Liota pavut yön yli runsaassa vedessä yön yli jollet käytä tölkkipapuja. Vaihda papujen liotusvesi pari kertaa. Valuta liotusvesi pois lävikössä ja keitä mustat pavut kypsiksi runsaassa vedessä ilman suolaa. Huuhtele ruohosipuli ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori porkkana, valkosipulinkynsi  ja sipuli. Kuivaa tofu talouspaperilla ja leikkaa se sokerinpalan kokoisiksi kuutioiksi. Pane pieneen kulhoon pari ruokalusikallista soijakastiketta ja murskattu valkosipuli sekä chilitahnaa. Lisää kuutioitu tofu kulhoon ja sekoita. Anna tofun maustua reilut kymmenen minuuttia huoneenlämmössä sitä sekoittaen pari kertaa. Mittaa riisi kattilaan, lisää kurkuma sekä suolaa ja keitä riisi kypsäksi, tämä kestää noin kymmenisen minuuttia. Viipaloi porkkana ohuelti ja suikaloi se. Suikaloi myös sipuli ohuelti. Lorauta wokkipannulle vähän öljyä ja ruskista sekä porkkanasuikaleet että sipuli kuumalla pannulla kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen värin reunoihin. Valuta keitinvesi kypsistä mustista pavuista ja lisää ne pannulle tofun kanssa. Paista sekoittaen aika ajoin kunnes kaikki raaka-aineet ovat saaneet vähän väriä. Annostele lämpimille lautasille kullankeltaista kurkumariisiä ja lusikoi päälle tofupaistosta mustilla pavuilla. Leikkaa ruohosipuli noin puolen sentin pitkiksi paloiksi ja viimeistele annokset ripottelemalla niiden päälle sekä ruohosipulia että seesamin siemeniä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...