17. huhtikuuta 2013

Minttusima




Vapuksi mintulla maustettua simaa. Vapun perinnejuoma kotisima, joka tällä kertaa on raikasta ja makeaa hieman sameaa minttusimaa.

Viime vuonna valmistin vapuksi mesiangervolla maustettua kotisimaa (josta vielä jääkaapissa on edelleen yksi avaamaton pullollinen tallessa) ja tänä vuonna valmistin mintulla maustettua simaa. 
Ehdit vielä saada kotisiman valmiiksi pantua ennen vappua, mutta jos sinulle tulee kiire sen kanssa voit ottaa riskin ja lukea tekstini mesiangervosimaa jossa olen käsitellyt miten siman valmistumista voi nopeuttaa, mutta sillä on omat riskinsä joista on hyvä olla tietoinen. Lisää vapun herkkuja löydät tekstistäni vapun herkut josta löydät muita vapun viettoon kuuluvia herkkuja kuten tippaleipiä ja munkkeja linkkeineen.

Minttua

Käytän usein sekä kuivattua että tuoretta maustetta tai yrttiä, tämä jotta mausteesta tai yrtistä saa kaikki se ominaisuudet irti, joten voit käyttää tähän simaan kumpaakin siis sekä kuivattua että tuoretta minttua. Jollet löydä sekä viherminttua että piparminttua voit tyytyä vain viherminttuun. 

Vapun minttusiman mausteet
Kaupoista löytyy nykyään usein myös vahvaa minttua joka taitaa olla näiden kahden risteytys koska se näyttää vihermintulla mutta maistuu voimakkaasti piparminttumaiselle. Piparmintulla on paljon voimakkaampi maku joten jos käytät vain sitä voi simasi mausta tulla liian hammastahnamaista.

Fariinisokeria

Sokeri on simassa tärkeä raaka-aine ja sen maku määrittelee hyvin pitkälle siman maun. Perinteisesti simassa käytetään fariinisokeria josta sima saa sen simaisen makunsa mutta tulee samalla sameaksi. Jos haluat kirkasta simaa voit käyttää valkoista sokeria mutta tällöin siman maku kärsii mutta puolet ja puolet on hyvä kompromissi siman sameuden ja kirkkauden suhteen ja tässä käytin itse ruokosokeria. 

Fariinisokeri on kidesokerin ja ruokosokerisiirapin tai melassin sekoitus. Tämä tumma osa on se joka poistetaan sokerin seasta jotta siitä saadaan valkoista taloussokeria ja lisätään takaisin jotta saadaan fariinisokeria jota englanniksi kutsutaan nimellä brown sugar.
Minttusima käymässä

Sitruunaa

Monesti ruokiin tarvitsee vain sitruunan mehun, jolloin sitruunakuoret tämän jälkeen usein menevät roskiin, ei meillä näin. Kuorin ensin sitruunasta kuoret ja puristan vasta tämän jälkeen mehut sitruunasta ruokaan. Kuivaan kuoret joten niitä on tallessa niihin kertoihin jos sitruunankuorta vaikkapa ei olisikaan kotona kun sitä tarvitsee, toinen on että nämä menevät hyvin usein simaan. Huomaa vain että aina kun käyttää sitrushedelmien kuoria kannattaa niiden olla luomuviljeltyjä vaikka ne pesee huolellisesti ennen niiden käyttöä. 

Raikas minttusima

6 l vettä
350 g ruokosokeria
350 g fariinisokeria
½ nippua piparminttua
½ nippua viherminttua
2 sitruunaa
1 sitruunan kuoret
1/4 tl hiivaa
rusinoita

Huuhtele tuore minttu huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Pese sitruunat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Kiehauta vesi ja lisää sokeri ja liuota se veteen. Kaada sokeriliuos isoon ämpäriin. Kuori sitruunoista ohuelti niiden lisää keltaiset kuoret ilman sen valkoista, karvasta kuorta. Poista kuorituista sitruunan hedelmästä valkoinen karvasosa terävällä veitsellä ja viipaloi sitruunat. Lisää sitruunan keltaiset kuoriosat ja viipaleet veden sekaan. Anna siman jäähtyä käden lämpöiseksi, siis noin 37 asteeseen. Lisää hiiva pieninä muruina ja sekoita simaa kunnolla. Peitä ämpäri pyyhkeellä ja anna siman käydä yön yli. Pullota sima seuraavana päivänä huolellisesti steriloituihin ja puhtaisiin lasipulloihin. Lisää joka pulloon pari rusinaa ja sulje tiiviillä korkilla. Anna siman käydä loppuun viileässä, mielellään kellarissa, kunnes rusinat ovat pullahtaneet siman pinnalle pullossa. Tarjoile sima hyvin jäähdytettynä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...