28. kesäkuuta 2013

5:2 Paaston hummus



Pidän hummustahnasta ja olen nyt kesähelteillä kehittänyt oikean himon kylmällä hummukselle jota teen jääkaappiin välipalaksi ja naposteltavkaksi. Teen hummusta etukäteen ja jätän sen sinne jäähtymään ja viilenemään samaan paikkaan jossa myös säilytän sen dippivihannekset.

Lukiessani Michael Mosleyn 5:2paastokirjaa aloin miettiä miksi valmishummuksessa oli niin paljon kaloreita, ja kehitin oman kevyemmän version jonka mausta en ole liikaa tinkinyt sen keveyden takia, vaan se maistuu edelleen hummukselle, ja parasta tässä on se että sitä voi joka kerta vaihdella oman makunsa mukaan. Unohtamatta sitä tosiasiaa että tämä sopii myös vegaaneille.

5:2 paastoon sopiva hummustahna
Tämä on 5:2 paastoon sopivampi versiohummuksesta kun se jota normaalisti käytän, tässä samat mausteet mutta suurin osa öljystä on korvattu keitetyllä jäähtyneellä vedellä, ja siinä on myös ajoittain käytetty omenaviinietikkaa sitruunamehun sijaan jota syön melkein joka paastopäivä, ja usein myös seuraavana ruokapäivänäkin mutten samana kevyt versiona.

Hummus vihannestikuilla on hyvä välipala tai naposteltava kun tekee mieli varsinkin 5:2 paaston alussa, ja kuten minulla usein iltaisin vaikka se onkin jo vähentynyt ajan myötä ja vaihtelee päivästä toiseen. Nyt kesällä se on ihanaa kylmää syötävä, tietenkin isomman annoksen hummusta voisi syödä pääruokana jos vain vaihtelee sen kanssa vihanneksia kerrasta toiseen jottei siitä tule liian yksitoikkoista.

Tahinia kahviherneiden ja valkosipulin kera hummustahnaan
Dippaan tai kastan hummukseen raakoja porkkanoita, selleriä, paprikaa, raakaa kukkakaalia, retiisejä, kesäkurpitsaa, kurkkua jotka olen leikannut sopivan kokoisiksi tikuiksi jottei niitä tarvitse kastaa toista kertaa.  Kaksin kastaminehan ei ole sallittua jottei ihmiseltä toiseen suusta siirry bakteereja kulhoon josta kaikki dippaavat omain vihanneksiaan ja saavat tartunnan jos jollakin on flunssa tms.

Kaikista pelkistetyimmässä iltamyöhäisessä paastopäivän versiossa se koostuu vain kuoritusta porkkanasta jota dippaan omaan kulhoon ja jos kaloreita vielä on jäljellä päivän päätteeksi herkuttelen oikein viimeistelemällä hummusannokseni tilkalla öljyä ja seesaminsiemenillä.

Yhden naisen paastohummus ja porkkana
Maustan hummusta kerrasta toiseen vähän eritavalla, mutta itse hummustahna pysyy samana kevyenä ja hyväksi todettuna perusversiona, vain 137 kCal sadalta grammalta hummusta. Pidän siinä sekä Tahinin että oliiviöljyn miniminä, ja käytän muita tehosteita maun saamiseen kuten omenaviinietikalla, sitruunan tai limetin mehulla ja jatkan tahnaa keitetyllä kokonaan jäähtyneellä vedellä jotta saan siitä sen kevyemmän version. 

Vaihtelen myös kerrasta toiseen hummustahnan karkeutta sileämmästä karkeampaan jossa on enemmän sattumia. Maustan tahnan sekä valkosipulilla, suolalla ja chiliä jos haluan siihen vähän lisäpotkua ja vaihtelen korianterinsiemenien, jeeralla, paprikalla, sumakilla tai marokkolaisella Ras el Hanoutilla ja vaihtelen niitä yrttien kanssa. Käytän humukseen tuoreita yrttejä kuten ruohosipulia, basilikaa, minttua, oreganoa, korianteria ja todellakin, tämä on kevyempi versio jo julkaisemastani hummuksesta jossa nesteenä on käytetty öljyä.Mausteita käytetään suhteessa niin vähän etten aian laske niiden kalorimääriä kun käytän teelusikallisen sitä tai ripauksen tätä.
 

Kevyempää hummustahnaa 5:2 paastoon

5:2 paaston hummustahna

270 g kikherneitä
32 g tahinia
½-1 tl suolaa
½-1 tl mausteita
8 g valkosipulia
3 rkl sitruunamehua
2 tl oliiviöljyä
1 dl vettä

Esiliota kuivatut kahviherneet runsaassa vedessä ja keitä ne kypsiksi. Keitä vesi ja anna sen jäähtyä kokonaan, säilytä sitä vaikka jääkaapissa. Kaada niiden keitinvesi pois huuhtele ne ja anna niiden valua lävikössä. Tai avaa säilykepurkkia kypsiä kikherneitä, kaada niiden suolavesi pois ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Anna papujen valua lävikössä. Kaada pavut kulhoon, lisää sinne tahinia, purista sitruunamehua. Kuori valkosipuli ja hienonna se karkeasti ja lisää kulhoon. Surauta pavut mausteineen tahnaksi ja lisää vettä pikku hiljaa kunnes olet saanut tarpeeksi sileän ja juoksevan tahnan.  Peitä tahna tiivisti muovilla ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Kuori ja pese dippivihannekset ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi tikuiksi ja tarjoile ne hummuksen kera välipalaksi tai herkutteluhetkenä. Muista vain laskea vihannekset kalorimäärään. Saat tällä reseptimäärällä 137 kCal sisältävää hummusta jokaista 100 grammaa kohden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...