5. kesäkuuta 2013

Kevätsipulibhajjit kurkkuraitalla


Mahtavaa sormiruokaa oluen tai drinkkien kera, kivoja mausteisia tapaksia intialaisella tavalla. Bhajit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia vegaaneillekin sopivaa pikkupurtavaa.

Bhajji on intialaista uppopaistettua hyvin suosittua katuruokaa ja sormiruokaa. Bhajjit valmistetaan gran tai besanjauhoista jotka ovat kahviherneistä jauhettuja jauhoja joissa ei ole gluteenia ja ne sopivat myös karppaajille hyvin matalan hiilihydraattipitoisuutensa takia.

Granjauhoja pussissa

Gluteenitonta naposteltavaa

Vehnäjauhot olen näissä menestyksekkäästi vuosine mittaan korvannut maissi tai riisijauhoilla, joten keliaakikotkin voivat syödä näitä saamatta mitään oireita kun bhajjit eivät sisällä gluteenia. Alkuperäisessä reseptissäni näihin bhajeihin myös käytettiin olutta nesteenä, mutta sen voi hyvin korvata myös vedellä samasta syystä. Vesi voi olla tavallista kraanavettä mutta suosittelisin kuitenkin kuplivaa mineraalivettä jotta taikina saa samanlaisen koostumuksen kuin oluella ja sen hiilihapolla.

Bhajeissa on runsaasti sipulia, ja mausteita, ja näiden on tarkoitus olla mausteisia muttei tulisia, joten jos haluat tulisia bhajeja lisää cayennepippurin osaa. Cayennenpippurin sijaan tähän voi myös käyttää tuoretta tai kuivattua chiliä oman makunsa mukaan.

Bhajjit öljyssä kypsymässä
Öljynä Intiassa käytettäisiin maapähkinäöljyä joten jos sinulla ei ole sitä sen voi korvata kookosrasvalla tai jolloin neutraalimman makuisella öljyllä kuten esimerkiksi rypsiöljyllä, auringonkukkaöljyllä tai viinirypäleensiemenöljyllä muttei kuitenkaan oliiviöljyllä jolla on liian voimakas oma maku. Tässä on tarkoitus saada pinnalta rapea ja sisältä kypsynyt ja hieman pehmeäksi jäänyt bhajji.

Kurkkuraitaa lisukkeeksi

Bhajjit tarjoillaan kurkkuraitan kera ja raita on intialainen jogurttikastike jonka tarkoitus on sammuttaa ruoan pahinta tulisuutta, ja tässä se on vain kiva pieni lisä koska nämä bhajjit eivät ole liialti tulisia, niissä on vain pikkuriikkisen potkua. Löydät sen reseptin kirjoituksestani tandoorikana jossa se on jo kerran esiintynyt lisukkeena ja tässä raastoin kurkun jogurtin sekaan ja jos haluat annoksesta vegaanin käytä vegaania jogurttia tai kookoskermaa raitakastikkeeseen.

Kurkkuraitaa kevätsipulibhajjin kera
Lisää sormiruokana tarjottavaa on esimerkiksi sikuria artisokkamajoneesilla ja Crudites chiliaïolilla. Näiden lisäksi löydät lisää pientä sormiruokaa blogista tunnisteilla sormiruoka, tapakset tai naposteltavaa. Tällä reseptillä saat noin reilun tusinan jopa parisen kymmentä bhajjia josta riittää neljästä kuudelle jollei muuta naposteltava tarjoilla.

Bhajjit kevätsipulilla

90 g gran tai besanjauhoja
2 tl riisijauhoja
1 rkl korianterin siemeniä
1 tl jeeran siemeniä
1 tl suolaa
½ tl cajennpippuria tai kuivattua chiliä
½ tl Nigellan siemeniä
180 g kevätsipulia
3-4 rkl tuoreita korianterinlehtiä
1-1½ dl vettä
öljyä keittämiseen
kurkkuraitaa lisukkeeksi

Valmista kurkkuraita ohjeen mukaan. Huuhtele kevätsipuli ja korianteri huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Jauha korianteri, jeera, suola morttelissa. Leikkaa sipuli karkeasti melko isoiksi paloiksi ja silppua korianteri karkeasti. Siivilöi jauhetut mausteet isoon kulhoon, lisää sekä jauhetut mausteet, Nigellan siemenet, korianterin silppu ja leikattu sipuli kulhoon. Siivilöi kulhoon näiden päälle granjauhot sekä riisijauhot. Sekoita kaikki kunnolla ja lisää olutta tai vettä ohuena norona koko ajan sekoittaen taikinaa. Jatka sekoittamista kunnes olet saanut tasaisen ja sileän juoksevan taikinan. Huomaa että jauhoista riippuen kaikkia jauhoja ei välttämättä tarvitse käyttää. Lämmitä keitinöljy paksupohjaisessa padassa 165 asteiseksi. Öljy ei saa olla liian kuumaa jotta sipuli ja granjauhot kypsyisivät läpikotaisesti ja bhajjin pinta ei pala liian tummaksi. Tiputtele isolla ruokalusikalla sopivan suupalan kokoisia bhajeja kiehuvaan öljyyn. Keitä bhajjit pienissä erissä noin neljästä viiteen minuuttiin kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita ja rapeita. Nosta bhajjit reikäkauhalla talouspaperille hetkeksi valumaan liiat rasvat ja jatka keittämällä uusi erä bhajeja. Tarjoile bhajjit lämpiminä raitan kanssa sormiruokana tai tapaksena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...