13. kesäkuuta 2013

Syreeninkukkamehu


Sinisyreeneistä valmistettua kesämehua, sireenin kukkaismehua. Aromaattista kauniin vaaleanpunaista läpikuultavaa kesämehua joka on vaivansa arvoista erikoisempaa herkkua.

Idean tähän syreeninkukkamehuun olen saanut ranskasta jossa valmistetaan syrop de lilas, syreenisiirappia maustamaan jälkiruoka ja juomia. Ja siirappihan tavallaan on mehua, siirapissa vain sokeria on enemmän kuin mehussa ja siirappia myös on tiiviimpää kuin mehu. 

Tämä valmistetaan aivan identtisellä tavalla jolla olen ennenkin valmistanut mehuja, ja jonka aikoinaan sisäistin seljan kukkamehun yhteydessä aikanaan kun sen opin, että hennot kukinnot sokeriliemeen pariksi, kolmeksi päiväksi tekeytymään mehuksi ja voila, herkullista mehua on pullotettavana. Muuten mehu saisi vähän kitkerän ja ylikukkineen pilaantuneen maun, samantyyppisen maun kuin pilaantunut mustunut ja kolhiintunut kohta omenasta. 

Pese syreennikukinnot puhtaiksi hyönteisistä
Mehussa on enemmän makua jottei siitä tulee liian imelää juotavaksi, ja samasta syystä siinä on myös sitruunaa tämän lisäksi, sitruuna auttaa makuaineita ulos kukinnoista, ja samalla se  toimii myös hapettumisen estoaineena sitruunahappoliäsyksen kanssa, jottei kukat nuudu liian nopeasti ja luovuta nuupahtanutta pahaa makua mehuun.Sitruunan kanssa ei kuitenkaan saa liioitella.

Näin saat vangittua hentojen syreenikukkien upean hennon vaaleanpunaisen läpikuultavan värin sekä aromaattisen maun ja säilöttyä ne mehuun. Olen tällä samalla tavalla jo aikaisemmin valmistanut mehuja kukista ja blogissa julkaissut näin valmistetun kullankeltaisen Voikukkamehun ja loistavan vaalenapunaisen Horsmankukkamehun.

Sinisyreeninkukkamehua
On tärkeää että käytät tähän vain perinteisiä vanhan ajan maatiaissyreenejä, uudemmat jalostetut syreenit eivät välttämättä toimi samalla tavalla, eikä niiden mausta ole takuuta. Niiden mahdollisesta myrkyllisyydestäkään ei ole tietoa koska niitä ei ole jalostettu syötäväksi vaan niiden ulkonäön, mahdollisen tuoksun ja värin takia.

Perinteinen sini ja valkosyreeni ovat olleet jo vuosisatoja olemassa, ja niiden käyttö kulinaarisesti on jo vakiintunut ulkomailla. Mehuun sopii sekä sininen että valkoinen syreeni, mutta sinisestä saa kauneimman värin mehuun, joten jollet halua sinisyreenin mahtavaa väriä voit hyvin käyttää valkoista syreeniä mehuun.

Riivityn syreenin oksat
Syreeninkukkamehu säilyy noin parisen kuukautta avaamattomana viileässä. Syy tähän on ettei mehua ole keitetty vaan hentojen kukintojen takia, jotka muuttaisivat makuansa radikaalisti lämmössä ja pilaantuisi. Samasta syystä on tärkeää että annat mehun jäähtyä ilman kantta, jotta kukinnot säilyttävät kauniin oman värinsä eivätkä tiiviin kannen takaisin valuttaman lämpimän veden takia hapetu ruman ruskeiksi pinnalla. 

 Jos haluat mehulle pidemmän säilyvyyden lisää mehun sekaan säilöntäainetta kuten atamonia tms. tai pakasta mehu, mutta muista jättää pulloihin jotka pakastavat tilaa mehulle koska se tilavuus kasvaa sen jäätyessä, samoin kuten vedenkin. Avattua pulloa ei kannata säilyttää kuin viikon, parin verran jääkaapissa sen avaamisen jälkeen. Tällä reseptillä saat noin kahdesta kolmeen lasipullollista kauniin vaaleanpunaista sinisyreenimehua.
Aromaattista syreenimehua pulloon

Sinisyreeninkukkamehu

60 syreeninkukintoa
1½ kg sokeria
2 l vettä
2 sitruuna
30 g sitruunahappoa

Upota kukat varsineen kylmään veteen ja anna niiden olla siellä jotta kaikki kuikissa lymyävät hyönteiset ryömivät ulos ja veden pinnalle. Pese sitruunat huolellisesti kuumassa vedessä vaikka käyttäisit Luomusitruunoita ja anna niiden kuivahtaa. Riivi kukinnot irti oksista suureen kulhoon tai ämpäriin. Viipaloi sitruunat ohuelti ja lisää ne syreenikukkien päälle astiaan. Mittaa vesi kattilaan ja lisää sokeri, kiehauta ylös ja keitä sekoittaen kunnes kaikki sokeri on liuennut veteen. Kaada sokeriliemi kukkien ja sitruunoiden päälle ja lisää sekaan sitruunahappo ja mahdollinen säilöntäaine jos sitä käytät. Anna mehun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ilman kantta.  Peitä astia tiiviisti muovilla tai kannella ja siirrä se kahdeksi vuorokaudeksi kylmään tekeytymään. Siivilöi mehu kukista ja sitruunoista ja kaada se huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin. Täytä pullot vain 2/3 osaa jos säilöt mehua sitä pakastamalla. Käytä syreenimehua kuin tavallista mansikkamehua janoa sammuttamaan, cocktaileihin tai booliin. Mehun suhde veteen riippuu vähän omasta mausta mutta noin 1/3 mehua  arvelisin suuntaa viittaavaksi suhteeksi joka jokaisen kannatta tarkistaa oman makunsa mukaiseksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...