12. kesäkuuta 2013

Villihiivajuuri ja hedelmäleipä sivutuotteena




Tässä on viime aikoina taas tullut taas tehtyä vähän sitä sun tätä, keittiössä on ollut täysi tuoho päällä. En muista mistä alkujaan sain idean villihiivalla nostetulle leivälle, mutta se kuulosti tarpeeksi kiehtovalle jotta haluaisin sitä kokeilla, eikä siinä mitään mutta yllätyin villihiivan ärhäkkyydestä ja toimivuudesta. Se toimi jopa paremmin kuin viime aikojen perinteisellä hiivalla nostetut leivät tai tavalliset taikinajuuresta nostetut leivät nyt kesähelteillä.

Villihiivan valmistus

Villihiivajuuren hedelmät ovat luomuviljeltyjä ja aprikooseja eivätkä ole käsitelty rikillä. Nämä rikillä käsittelemättömät aprikoosit ovat tummempia ja väriltään ruskeita kuin ”tavalliset” oranssit ja rikillä käsitellyt aprikoosit joihin olemme nykyään tottuneet.

Villihiivaan tulossa
Villihiiva saa tekeytyä huoneenlämmössä neljä päivää kunnes hedelmät ovat pullistuneet kuten vappusimassa ja nousseet pinnalle, ja nesteeseen on muodostunut valkoista vaahtoa pinnalle. Tämän jälkeen itse villihiiva on valmista käytettäväksi, ja se säilyy hyvin samassa lasipurkissa jossa se on valmistettu reilun kuukauden. Valmista vain villihiiva ja säilytä se ei tiiviissä lasipurkissa, esimerkiksi rengaspurkissa johon et ole pannut kumitiivistettä paikalleen, jotta villihiiva saa hengitettyä eikä suljetussa lasipurkissa paineen takia valu yli äyräiden. 

Älä syötä villihiivan käytettyjä hedelmiä lapsille tai porsaille jottei käy kuten Vaahteramäen Eemelille ja possurukalle, vaan hyödynnä villihiivan hedelmät villihiivalla leipävuoassa pitkään ja hartaasti nostettuun hedelmäleipään. Jos haluat leipoa taikinajuurella kannatta sinun lukea lisää aiheesta kuten esimerkiksi vehnäjuuri, ruisjuuri, gluteeniton hapanjuuri tai mämmijuuresta joka löytyy reseptistäni Pääsisäisen pettuleipä. Löydä blogista lisää luettavaa hapanjuurista ja niillä leipomisesta tunnisteella taikinajuuri.

Villihiivan hedelmät leipään

Hävikistä hedelmäleiväksi

Tämä ei ole villihiivasta leivottua leipää, vaan villihiivan valmistuksesta ylijääneiden hedelmistä leivottua ja niiden voimalla nostettua leipää.  Villihiivaleipä on saanut nousta ja tekeytyä kylmässä yön yli, jonka jälkeen se on jatkanut nousemista huoneenlämmössä pöydällä iltapäivään asti kunnes se kypsennettiin uunissa edelle mainitulla tavalla uunin lämmetessä.

Leipää ei vaivata ollenkaan vaan sen kaadetaan leipävuokaan on tällä tavalla hyvin laiskan emännän mieleen, sen annetaan vain olla. Eikä muutenkaan helteillä jaksa leivän kimpussa touhuta tuntikaupalla tekemässä sitä tai tätä. Tämä leipä tekeytyy aivan itsestään omassa rauhassa. Hedelmät ovat hyvin makeita joten niiden tasapainoksi tähän leipää sopii käyttää hieman enemmän suolaa kuin tavalliseen leipää käyttäisit, jottei leivästä tule liian imelää.

Villihiivaleipä on tavallista leipää vähän sitkeämpää ja kumimaisempaa. Se on tiiviimpää eikä niin ilmavaa, mutta se on todella herkullisen makuista, ja niin vaivatonta leipoa, antaa sen vain olla. 

Villihiiva leipä nousemassa muovin alla
Ainoa vähän hankalampi asia ensikertalaiselle tämän leivän leipomisessa on se ettei leivän kypsentämisaikaa uunissa voi ennustaa. Tämä kypsennysaika vaihtelee uunista uuniin sen mukaan miten pitkään uuni lämpiää, ja miten kauan leipä siellä kypsyy leipään sekä käytettyjen jauhojen iän ja kuivuuden mukaan. Leivän paistamisaika vaihtelee leivästä toiseen joka kerralla. Meillä tämä leipä oli noin pari tuntia uunissa, ja tarkistan leivän kypsyyden pistämällä siihen tikun sen keskelle samalla tavoin kun kakkua leipoessa, ja jos tikku on kuiva on leipäkin kypsää. Tällä reseptillä saat sekä villihiivaan useampaan leipään että yhden normaalin kokoisen ja hyvin maukkaan aromaattisen leipävuoassa leivotun villihiivaleivän minimaalisella vaivalla.

Villihiivaa lasipurkissa

Villihiivajuuri

6 aprikoosia
1 dl rusinoita
½ dl hunajaa
½ dl ruokosokeria
3-4 dl vettä

Keitä vesi ylös kattilassa ja anna sen jäähtyä kokonaan. Lisää hedelmät kokonaisina huolellisesti puhdistettuun isoon lasipurkkiin jossa on tilaa noin tuplat enemmän kuin aineksille. Lisää purkkiin myös sokeri että hunaja ja kaada kokonaan jäähtynyt vesi päälle. Pane lasipurkin päälle kansi mutta älä sulje sitä tiiviisti vaan jätä se auki. Tämä jottei villihiivajuureen mene mitään epäpuhtauksia tms. Anna villihiivan tekeytyä huoneenlämmössä mutta varjossa ja suojassa auringonvalolta 3-4 päivään kunnes hedelmät ovat nousseet nesteen pinnalle pullistuneet, ovat täynnä nestettä ja villihiivan pinnalle on muodostunut vaaleaa vaahtoa. Siivilöi pois hedelmät villihiivan seasta ja sulje lasipurkki kannella. Säilytä villihiiva jääkaapissa kansi päällä jossa se säilyy ihan itsekseen tuoreena ja käyntikelpoisena reilun kuukauden.

Villihiivan hedelmistä leivottua vuokaleipää

Hedelmävuokaleipä villihiivasta

villihiivan käyneet hedelmät
5 dl vettä
2 dl grahamjauhoja
1 dl kauraleseitä
3 dl durumvehnäjauhoja
2-3 tl suolaa
1 tl kuminan siemeniä
3-4 dl vehnäjauhoja

Leikkaa aprikoosit pienemmiksi paloiksi ja pane ne taikinakulhoon. Lisää rusinat ja vesi ja sekoita. Murskaa kuminaa morttelissa vähän pienemmäksi ja lisää ne veteen suolan, leseiden, durumvehnäjauhojen ja grahamjauhojen kanssa. Sekoita kunnolla kaikki ja lisää myös tavallisia hienoja vehnäjauhoja kunnes olet saanut aikaiseksi löysän taikinantapaisen seoksen. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina tekeytymään pöydällä 3-4 tunniksi. Kaada taikina leipävuokaan ja peitä vuoka muovilla. Siirrä leipävuoka jääkaappiin yön yli tekeytymään. Ota leipävuoka ulos jääkaapista huoneenlämpöön 3-4 tuntia enne sen kypsennystä uunissa ja anna leivän vain olla pöydällä. Poista muovi ja pane leipävuoka kylmään uuniin ja aseta uuninlämpö 150 asteeseen. Anna leivän olla uunissa noin tunti ja nosta lämpö 175 asteeseen ja kypsennä leipä tässä lämpötilassa loppuun noin reilusta puolesta tunnista kolmeen varttiin. Tarkista leivän kypsyys pistämällä siihen tikku, jos tikku on puhdas sen ulos vetäessä on leipä kypsää, jos tikussa on tahmeaa taikinaa ei leipä vielä ole valmista, joten jatka kypsennystä samassa lämmössä kunnes toteat tikun kuivaksi. Ota leipä ulos uunista ja kumoa se ritilälle. Peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna sen jäähtyä liinaan käärittynä. Leipä on hapanleivän tyyppinen joten se säilyy reilun viikon keittiöliinaan käärittynä huoneenlämmössä säilytettynä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...