22. syyskuuta 2013

Kookoskalkkunaleikkeet inkamarjakastikkeella



Kilpailuhenkiset reseptini jatkuvat jo toisella tänä kilpailutäyteisenä syksynä kun Cocovilta haastoi suomalaiset ruokabloggaajat valmistamaan joko lämpimän tai jälkiruoan käyttäen vähintään kahta raaka-ainetta joita oli kotiin lähetetyssä tuotepakkauksessa. Tämäkin reseptikilpailu perustuu äänestykseen, joten äänestäkää reseptiä Facebookissa, nyt Cocovin sivuilla.

Sain kilpailuun tarvittavat tuotteet kotiin toimitettuna valitettavan myöhään jotta olisi ehtinyt kehitellä valmiiksi sen reseptin jolla minulla oli aikomus osallistua kisaan, ja joka osoittautui mahdottomaksi kehitellä ja saada onnistumaan näin lyhyessä ajassa joten tämä ei ole se jälkiruoka joka minun piti tehdä vaan lämmin pääruoka jossa kalkkunan leikkeet ovat Wieninleikkeen tapaan kuorrutettu mutta korppujauhojen sijaan gluteenittomilla kookosjauhoilla ja pähkinämurskalla ennen niiden paistamista voi ja oliiviöljyseoksessa. Leikkeet on leivitetty kahteen kertaa mutta samalla seoksella jossa murskattuja pähkinöitä.

Maustettu kalkkunaleike kookosjauhoissa
Kastike taas perustuu leikkeiden paistinnesteisiin, kuivaan valkoviiniin sekä porkkanoiden vichykeitinveteen ja on maustettu tujauksella chiliä, tarpeeksi että ruoassa on potkua muttei liikaa jotta se olisi tulista. Pähkinöillä kuorrutetut leikkeet ovat jotenkin makeita joten kirpakka inkamarjakastike sopii erittäin hyvin niiden kylkeen. Makeiden haudutettujen porkkanoiden lisäksi on uunissa paahdettuja lohkoperunoita sekä omalla parvekkeella ruukussa viljeltyä sekalaista minisalaattia, joka alkaa olla tämän satokauden viimeisimpiä jos mitenkään sääennustuksiin voi luottaa.

Kookoksella kuorrutetut kalkkunaleikkeet

400 g kalkkunan ohutleikettä
2 kananmunaa
1-2 dl kookosjauhoja
1 dl pähkinämurskaa
nokare voita
loraus oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kirpakka inkamarjakastike

1 dl inkamarjoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi

Vichyporkkanat

200 g pieniä porkkanoita
25 g voita
1 plo Vichyvettä

Mini-ruohosipulisalaatti

kourallinen Rucola
kourallinen Vuonankaalia
kourallinen tammenlehtisalaattiaruohosipulia
½ nippua tuoretta ruohosipulia
4 rkl oliiviöljyä
Lisukkeeksi lohkoperunoita ohjeen mukaan

Kookoksella kuorrutetut kalkkunaleikkeet

Ota kalkkunanleikkeet ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi noin tunti ennen niiden kypsentämistä. Harjaa perunat huolellisesti puhtaiksi ja valmista lohkoperunat samalla tavalla kuten reseptissäni kananuggetit aikuisempaan makuun jossa lisukkeena ovat Ranch tyyliset lohkoperunat kuorineen uunissa kypsytettynä. Kuivaa kalkkunan leikkeet talouspaperilla. Jos leikkeet ovat hyvin paksuja kääri ne yksitellen löysästi muovikelmuun ja lyö niitä päättäväisesti mutta hellävaraisesti lihanuijalla leikkuulautaa vastaan jotta saat niistä ohuempia. Mausta kalkkunaleikkeet suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla. Murskaa desilitra sekalaisia pähkinöitä ja kaada isolle lautaselle, lisää samalle lautaselle kookosjauhot ja sekoita ne lautasella keskenään. Riko munat keittolautaselle ja vispaa ne kevyesti rikki haarukalla. Kasta leikkeet kookosjauho ja pähkinärouhesekoitukseen. Leivitä leikkeet kummaltakin puolelta ja kasta ne munaan kummaltakin puolelta. Siirrä leike takaisin kookosjauhoihin ja leivita ne toiseen kertaan. Lämmitä pannu keskilämmölle ja anna sen kuumeta. Lisää pannulle voinokare ja loraus oliiviöljyä ja paista leikkeet pari kerrallaan kunnes ne ovat saanet kauniin kullanruskean pinnan. Pidä leikkeet lämpiminä lämpimällä lautasella folion alla. Käytä pannulla olevat paistinnesteet kastikkeeseen.

Vichyporkkanat

Harjaa porkkanat puhtaiksi ja pane ne kattilaan, Lisää kattilaan nokare voita ja lisää Vichyvettä kunnes porkkanat nippa nappa peittyvät veteen. Keitä porkkanat kypsiksi vichyvedessä kaada keitinvesi pois siivilän läpi mutta ota se talteen kastiketta varten. Raaputa porkkanoista uloimmat kuoret jos ne ovat jääneet liian tummiksi. Pidä myös porkkanat lämpiminä tilkassa keitinvettä kannen alla.

Kirpakka inkamarjakastike

Huuhtele chili ja halkaise se. Poista sen sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot ja lisää pannulle paistinnesteiden sekaan. Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää se pannulle. Anna valkosipulin ja chili lämmetä kunnes valkosipulin tuoksu on levinnyt keittiöön. Kaada paistinpannulle viini ja porkkanoiden keitinvesi, lisää pannulle inkamarjat ja keitä nesteitä kokoon kunnes kastiketta on noin desilitra on jäljellä. Tarkista kastikkeen maku ja mausta sitä lisää suolalla ja pippurilla jos sille on tarvetta. Siivilöi kastike kulhoon ja nouki siivilästä inkamarjat ja lisää ne kastikkeen sekaan.

Annosten kokoaminen
Huuhtele salaatinlehdet ja ruohosipuli huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Nosta lämpimänä pidetty kookoksella kuorrutettu kalkkunaleike lämpimälle lautaselle, nosta sen viereen lohkoperunoita. Sekoita oliiviöljy pienessä salaattikulhossa omenaviinietikan kanssa ja mausta se ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää salaatinlehdet kulhoon vinaigretten kanssa ja silppua ruohosipuli päälle. Sekoita salaatti ja annostele salaattia lautasille. Lusikoi annosten ympärille ja päälle inkamarjakastiketta ja tarjoile ne oitis lämpiminä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...