8. joulukuuta 2014

Bonoffiepie




Tutustuin bonoffiepiehin aivan 1980-luvun alussa, ja se oli jännää tavaraa. Itse jälkiruoan teko ei ollut sen helppous, kasaat periaatteessa vain tarpeet kokoon, sijoitat ne kakkuvadilla oikeaan järjestykseen, paloittelet banaanit ja vispaa kermaa päälle. Se oli se maitotiivistepurkki. 

Tämä kokoon keitetty tiivistetty säilykemaito, ns. condensed milk, on koko jälkiruoan juju ja tätä kondensoitua maitoa avaamattomassa säilykepurkissa piti keittää kolmisen tuntia vähintään vesihauteessa jotta siitä sai aikaiseksi toffeekastikkeen, tai meilläpäin suomessa sanottuna kinuskikastiketta.

Banaanitoffeepiirakka - Bonoffiepie
Näitä valmiiksi esikeitettyjä purkkeja oli minulla aina keittiössä valmiina ruokakomeron ylimmäisellä hyllyllä muiden säilykepurkkien joukossa, ja jotkut jopa vanhenivat ennen niiden käyttöä. Toisin on nykyään, en ole enää vuosiin keittänyt maitotiivistettä koska saman jälkiruoan saa käyttämättä tiivistettyä maitoa, tavallisella toffeekastikkeella joka oikeasti vähän eroaa kinuskista.

Nimi tarkoittaa oikeasti banana-toffee-pie, jos et vielä ollut sitä oivaltanut, ja se on harvinaisen makeaa ja tahmeata herkkua jota itse en enää valmista usein, korkeintaan kerta parissa kolmessa vuodessa.
Samoilla linjoilla, mutta aivan erisyystä oli ilmeisesti Jamie Oliver, kun hän repäisi kermaan soseutetut banaanit paahtuneen sokerin sekaan paistinpannulle ja valmisti banoffipien, joka jo nimeltään eroaa omasta versiostani, Bonoffiepiesta. Jamie Oliver valmisti omansa valmiista piirakkapohjasta, minä taas en oikaise vaan valmistan pohjan pitkän kaavan mukaan Digestive kekseistä. 

Bonoffiepie koottuna ja valmis tarjoiltavaksi
Vaikka perusreseptini oli hyvinkin pelkistetty olen vuosien mittaan lisännyt siihen omat niksini, joten tässä nyt teille alkujaan meidän Aunty Andrean Bonoffiepie jota itse olen vuosien mittaan hieman jalostanut. Ehdoton lisäys on ollut pieni ripaus suolaa, se taittaa kakun makeuden kivasti eikä siitä tule liian imelää, vain hyvin makeaa.

Huomaa että tässä on banaania, ja kuorittu banaani tummuu hapen vaikutuksesta joten kakkua ei kannata valmistaa liian pitkään etukäteen, tai säilyttää seuraavan päivään. Pohjan ja kinuskin voit tehdä edellisenä päivänä, tai vaikka jopa pakastaa valmiina mutta kakku on viimeisteltävä juuri ennen sen tarjoilemista. Kakkupohja kinuskeineen sulaa hyvin jääkaapissa vuorokaudessa.

KInuskikastike piirakkapohjassa
Digestivekeksien määrää olen myös vaihdellut jo tullut siihen tulokseen että kakkupohjan on oltava tarpeeksi paksu jotta se kestää kinuskikastikkeen vaikutuksen. Sokerin on käytetty tavallista valkoista taloussokeria, tummaa ruokosokeria mutta parhaaksi on todettu tumma Muscovadosokeri, se antaa sitä jotain tähän jälkiruokaa.
 
Kastiketta ei meillä enää valmisteta maitotiivisteestä fuskaamalla, vaan se keitetään toffeekastikkeeksi kermasta ja sokerista. Kastike myös maustetaan tonkanpavuilla ja joskus maustan bonoffiepien vispikerman Bailey’s kermaliköörillä. Löydät tonkanpapu-uutteen valmistusohjeenreseptistäni päärynäpiiras tonkanpavuilla.
Toffeekastike vai kinuskikastike
Käytän vaihtelevasti Digestive, muro-, suklaa- tai inkiväärikeksejä piirakkapohjaan, ja kaikki ovat vuosien mittaan hyvin valahtaneet kurkusta alas varsin isojenkin illallisten jälkeen vahvan kahvin kera. Bonoffiepien on meillä varsin usein vieraillut itsenäisyyspäivän kalkkuna-illallisen jälkiruokana.  Kerran meillä oli Bonoffiepieta jopa syntymäpäiväkakkuna mutta silloin se oli hyvin isona versiona. 

Tämä on normaalin kokoinen versio jonka valmistat noin 23 senttiä halkaisijan irtorengasvuoassa josta riittää 10–12 hengelle. Ja varotan, vaikka olisikin hulluna makeaan, puolitetulla bonoffiepie-reseptillä 12 sentin vuokaan valmistettuna tyydytät 6-8 henkeä ihan hyvin.

Banaanitoffeepiirakka

50 g voita
5 dl Digestive-keksimuruja

Toffeekastike:

1½ dl tummaa Muscovadosokeria
3 dl kermaa
ripaus suolaa

Banaanipiirakan
päällinen:

3-4 kypsää banaania
3 dl vispikermaa
tummaa suklaata (tai paahdettuja kookoslatuja)

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää voisula koneen käydessä. Anna voisulan kostuttaa keksimurut kunnolla. Kaada muruseos irtorengasvuokaan ja vuoraa silla kakkuvuoan pohja sekä reunoja parisen senttiä. Tähän voi hyvin käyttää isoa lusikkaa jotta saat tasaisen pohjan. Anna pohjan kovettua jääkaapissa parisen tuntia tai yön yli, pane se pakkasessa vähintään puoleksi tunniksi jos sinulla on kiire. Mittaa sokeri ja pane se ane sulamaan teflonpannuun tai kattilaan keskilämmölle. Anna sokerin sulaa ja juuri kun se alkaa muuttua ruskeaksi, siis karamellisoitua, kaada kermaa sen päälle ja lisää sekä suola että tonkanpapu-uute. Älä sekoita kermaa vaan heiluttele kattilaa varovasti edestakaisin hellalla jotta sokeri sekoittuu kermaan. Varo polttamasta itseäsi. Keitä kastiketta hieman kokoon, noin puolisen tuntia ja anna sen jäähtyä kattilassa hetken ennen kuin kaadat sen piirakkapohjan päälle. Anna piirakan jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Peitä piirakka tiivisti muovikelmulla ja säilytä sitä jääkaapissa kunnes on puolituntia jäljellä aikaan tarjoilla se.  Kuori banaanit ja leikkaa ne vinosti puolen korkeintaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mitä enemmän banaania keossa, sitä näyttävämpi kakku. Vispaa kerma ja mausta se tonkanpapu-uutteella jonka lorauta vispikerman sekaan loppuvaiheessa. Asettele vispattu kerma banaanien päälle, raasta tummasta suklaalevystä lastuja ja lisää ne kerman päälle ja tarjoile kahvin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...