28. marraskuuta 2012

Latva-artisokat vinagrettellä



Kokonaisena keitettyä latva-artisokkaa vinaigrettekastikkeella jolloin se on myös vegaaneille sopivaa sormiruokaa. Ihania latva-artisokan lehtiä kerros kerrokseltaan naposteltavina kunnes päästään käsiksi latva-artisokan herkulliseen sisustaan, sen sydämeen.

Latvan-artisokka ei ole sukua maa-artisokalle toisilleen vaikka niillä on samantyyppinen nimi koska ne maistuvat samalle.  Latva-artisokka on ohdake, ja sitä on jo Rooman ajoista viljelty Euroopassa ja siitä syödään sen lehtien tyvet ja sekä sisusta, sydän, kun taas maa-artisokka on Amerikasta kotoisin ja tuli tänne Eurooppaan vasta myöhemmin.  Maa-artisokka on läheisesti sukua auringonkukille, ja maa-artisokasta syödään sen maanalaista juurimukulaa ja voit lukea lisää maa-artisokasta reseptistäni sinapilla hunnutettu possunpaisti.

Latva-artisokan leikattu tyvi
Olin ennen vanhaan, siis 1980-luvun lopussa kasvissyöjä ja tämä asia aiheutti vielä siihen aikaan usein hämminkiä, kasvissyönnillä kun ei vielä silloin ollut niin suurta harrastajakuntaa kuin nykyään. Sain kerran kutsun rapujuhliin, ja vastin myöntävästi ja että tulen mielelläni mutta että olen kasvissyöjä enkä syö keitettyjä rapuja. Järjestäjä ilmoitti ettei sen pitäisi olla mikään ongelma ja että minulle olisi jotain muuta sopivampaa syötävää. 

Tämä muu sopiva syötävä osoittautui myöhemmin olemaan katkarapuja, joita en sen enempää syönyt kuin niitä rapuja. Totesin että onneksi en ole vegaani, muuten minulle tarjolla olisi ollut vain patonkia ja runsaasti alkoholipitoista juotavaa. Ammattini takia olen itse tottunut huomioimaan muiden ihmisten erityisruokavaliot, juomatottumukset ja allergiat, se on minulle itsestään selvyys ja huolehdin kaikille vierailijoille sopivaa syötävää ja juotavaa kyselemällä aina etukäteen tästä asiasta enemmän.  Ja vaikka näin tekisinkin ei kuitenkaan aina välty virheiltä mutta olen todennut että keitetyt latva-artisokat ovat hyvä vaihtoehto sormiruoalle vegaaneille kun muut herkuttelevat ja syövät sormin perinteisiä keitettujä rapuja, sinisimpukoita merimiehen tyyliinsahramilla kuorrutettuja vihersimpukoita tai etanoita valkosipulivoissa.

Latva-artisokatsitruunaisessa keitinvedessään
Meillä kuopus on erityisen mieltynyt latva-artisokkiin, ja on pitkään pyytänyt että niitä keitettäisiin, artisokat ovat kivaa seurustelu ruokaa, ja hyväksi todettu vaihtoehto rapujuhliin eksyneille vegaaneille tai kasvissyöjille. Meillä yleisin tarjoilu tapa keitetylle latva-artisokalle on vinaigrettekastike, joka myös sopii vegaaneille ja latva-artisokat ovat meillä syksyisin usein alkuruokaa jolloin yksi artisokka riittää henkeä kohden. Artisokka syödään lehti kerrallaan kastamalla sen tyveä kastikkeeseen. Edetessä sisemmälle artisokan lehtien sekaan tulee vastaan kauniin punertavat sisälehdet, sen parta joka ei ole syötävä ja poistetaan ennekuin päästään itse asian sydämeen, latva-artisokan sydämeen joka on herkkua.

Mitä tuoreempi latva-artisokka sitä tiiviimmin se on koossa, vanhemmassa latva-artisokassa suomut ovat auenneet. Vanhemmat artisokat muuttuvat koko ajan ruskeammaksi ja ne aukeavat enemmän ja enemmän.

Latva-artisokan parta on paljastunut
Tuoreet latva-artisokat keitetään, ja vaikka ne keitettäisiin sitruunalla maustetussa vedessä kuten kaikissa resepteissä neuvotaan, tummuvat ne kuitenkin aika harmahtaviksi. Mutta tätä sitruuna antaa artisokalle pienen makulisän, joten keitän niitä sitruunalla maustetussa vedessä 35–45 minuuttia, kauemmin säilytetyt voivat kestää jopa 50–65 minuuttia ennen kuin ne ovat tarpeeksi pehmeitä ja valmiita syötäväksi. Tämä myös on vähän riippuen latva-artisokan koosta, pienemmät kypsyvät nopeammin kuin isommat. 

Resepteissä usein neuvotaan poistamaan uloimmat artisokanlehdet ja leikkaamaan terälehtien kärkiä lyhyemmiksi ja sitomaan tämän jälkeen artisokan jotta se pitää muotonsa. Itse jätän tämän laiskan väliin, koska jos artisokka on luonnollisessa muodossaan ei sitä tarvitse sitoa, ja poistan uloimmat lehdet vasta kun artisokat ovat kypsyneet. Artisokka keitetään perinteisesti, Artisokanlehdet voi syödä sormiruokana ja artisokansydämen voi halutessaan täyttää tämän jälkeen sen voi joko syödä tai paistaa, täyttää käyttää salaateissa tms.

Syö lehti kerrallaan ja dippaa se vinagrettekastikkeeseen
Latva-artisokasta poistetaan kuitenkin sen varsi aivan tyvestä, ja jos artisokka ei ole liian suuri saa sen parhaiten väännettyä tyvestä irti kiertämällä tai murtamalla sen poikki pöydän reunaa vasten, jolloin myös saa poistettua osan sen puisista varsi kuiduista. Jos artisokka taas on hyvin iso ei tätä saa käsin tehtyä ja tyvi on leikattava veitsellä poikki. Sitten vaan kattilaan veteen kannen alle kypsymään pehmeäksi. Kiehauta vesi ylös ja anna artisokkien kiehua miedolla lämmöllä. Tällä reseptillä saat alkuruokaa neljälle ruokailijalle, ja riittävästi askartelua parille vegaanille yksiin rapujuhliin.

Latva-artisokat vinagrettellä
4 latva-artisokkaa
1 sitruuna

2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Liota latva-artisokat runsaassa kylmässä vedessä jotta niistä lähtee kaikki niissä mahdollisesti lymyilevät hyönteiset. Kierrä artisokan tyvestä käsin irti sen varsi, jos varsin on liian paksu leikkaa varsi poikki niin läheltä alimpia lehtiä kuin vain suinkin on mahdollista. Pane artisokat isoon kattilaan ja lisää kattilaan halkaistu sitruuna ja teelusikallinen suolaa. Lisää vettä kunnes artisokat kelluvat vedessä ja kiehauta ylös vesi. Anna artisokkien kypsyä poreilevassa vedessä, niitä ei kannata roihukeittää. Nosta artisokat ylös vedestä ja anna niiden valua ja hieman kuivahtaa. Latva-artisokat pysyvät pitkään hyvin kuumina. Valmista vinaigrette pieneen kulhoon, mausta se suolalla ja vasat rouhitulla mustalla pippurilla oman makusi mukaan, mutta jätä sokeri tällä kertaa väliin. Tai valmista sitruunavoita ohjeen mukaan niille jotka eivät ole vegaaneja. Nosta yksi latva-artisokka jokaisen lautaselle ja tarjoile ne lämpimänä alkuruokana tai sormiruokana vinaigretten tai sitruunavoin kanssa. Voit halutessasi jakaa kastikkeen jokaiselle omaan pieneen kulhoon lautaselle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...